Babanın Reddi Miras Yaptığı Gayrimenkuller Çocuğa Kalır Mı?

Reddi miras konusunda bazı detaylar sıklıkla araştırılıyor. Baba kendi anne veya babasından kalan miras için reddi miras yaparsa o miras onun çocuklarına geçer mi?
Babanın Reddi Miras Yaptığı Gayrimenkuller Çocuğa Kalır Mı?

Gayrimenkul mirası konusunda vatandaşlar çeşitli nitelikteli sorunların hukuki çözümlerini araştırıyorlar. En çok araştırma yapılan meselelerden birisi de reddi miras konusudur. Reddi miras bir mirasçının mirasçısı olduğu kişinin mirasını reddetmesi anlamına gelmektedir. Reddi miras son dönemlerde sıklıkla başvurulan bir yol olmaktadır. Genellikle miras bırakanın borçlarını ödemek istemeyenler bu yolu seçmektedirler. Ancak zaman zaman da ikili ilişkiler bozuk olduğu için miras kabul edilmemekte ve reddi miras yapılmaktadır. Peki reddi mira syapılırsa o miras kime kalır?

REDDİ MİRASTA ÇOCUKLARA MİRAS GEÇER Mİ?

Bir babanın kendi anne veya babasından kalan miras hakkında reddi miras işlemi yapması bu mira spaylaşımının nasıl yapılması gerektiğini karmaşık bir hale getirmektedir. Normal bir miras sürecinde babalar ile çocukları birinci zümre kapsamına giren mirasçılık ilişkisine sahiptirler. Babadan çocuğa miras geçtiği için reddi miras yapılması durumunda çocuğua bu mirasın önünün tıkanabileceği düşünülmektedir. Ancak miras hukukuna göre bir baba kendi anne ve babasının mirası hakkında reddi miras yaparsa o mirastan feragat eder ama alt soy açısında çocuklar yani torunlar mirasçı olabilirler.

Dededen toruna miras kalması sık sık görülen bir durumdur. Babanın reddi miras yapması torunun miras hakkını ortadan kaldırmamaktadır. Eğer miras kabul edilmeyecek, maddi zartara neden olacak bir miras ise baba ile çocukları da reddi mira syapmalıdırlar. Aksi durumlarda borç kalan mirastan çocuklar sorumlu olacaklar ve babanın yaptığı reddi miras amacına ulaşmayacaktır.

Çocukların da reddi miras yapmaları durumunda o gayrimenkullerin akıbetlerinin ne olacağı da merak ediliyor. Böyle bir durumda üst soydan ve alt soydan mirasçı kalmamıştır ve ikinci zümre mirasçılara hak doğacağı düşünülür. Ancak reddi miras yapılması durumunda zümreler arasında miras geçişi olmamaktadır.

Emlak365.com