Babanın Sağlığında Çocukları Arasında Yaptığı Gayrimenkul Miras Paylaşımı Bozulur Mu?
Bir baba daha sağlığında sahip olduğu gayrimenkulleri kendisinin uygun gördüğü bir şekilde çocukları arasında paylaştırabilir. Bu yol genellikle kendilerinden sonra çocuklarının miras kavgasına girmelerini istemeyenler tarafından tercih ediliyor. Ancak bu şekilde yapılan miras paylaşımları da bazen kabul görmüyor. Peki kişinin sağlığında yaptığı bu miras paylaşımına karşı ne yapılabilir?
BABANIN HAYATTAYKEN YAPTIĞI MİRAS PAYLAŞIMI BOZULUR MU?
Sahip olduğu gayrimenkulleri hayattayken çocukları arasında paylaştıran babalar bir başka sorunun ortaya çıkmasına neden olabiliyorlar. Bu sorun da ileride daha büyük sorunları doğuruyor. Kardeşler arasında babalarının yaptığı miras paylaşımından hoşnut olmayanlar paylaşımın bozulmasına dair yolları araştırıyorlar.
Babanın hayattayken yaptığı miras paylaşımı bozulmaz diye bir kural yoktur. Ancak bunun belirli şartları vardır. Eğer çocukların saklı payları azaltılmış ise bu miras paylaşımının bozulması mümkündür. Bunun için öncelikle miras paylaşımına itiraz eden mirasçı veya mirasçılar tenkis davası açmalıdırlar. Ancak burada kritik olan bir başka detay vardır. Bu tenkis davasının konusu sadece saklı paya ilişkin durumdan ibarettir. Saklı paya müdahale yoksa bu davadan sonuç alınamaz. Saklı pay dışında kalan tüm miras paylaşımı eğer hukuka uygun ise mahkemeler tarafından müdahale edilip bozulamamaktadır.
TENKİS DAVASI NE ZAMAN AÇILIR?
Miras paylaşımında zarar gördüğünü iddia eden mirasçı veya mirasçılar tenkis davasını belirli süreler içerisinde açmalıdırlar. Kişiler zarara uğradıklarını öğrendikten sonra 1 yıl içerisinde bu davayı açmalıdırlar. 10 yıl geçtikten sonra ise kişilerin bu davayı açma hakları da kalmamaktadır.
Baba kanuna uygun bir şekilde çocuklarının saklı paylarına müdahale etmeden miras paylaşımını yaparsa bu miras paylaşımı kolay kolay bozulamamaktadır.