Bakanlık açıkladı! 80 bin günlük kiralık konuttan 51 milyar TL kayıt dışı kazanç sağlandı
Bakanlıklar tarafından günlük kiralık konutlar için yapılan çalışmalara göre yeni uygulamalara başlanacağı ifade edilmişti. Bu uygulamalar çerçevesinde günlük kiralık konutlar için 100 gün kiralama sınırı getirildi. Yapılan çalışmalar doğrultusunda Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından günlük kiralık konutlar için incelemelerin de başladığı ifade edildi.
YENİ DÜZENLEMELER GETİRİLMİŞTİ!
Konu ile ilgili yapılan açıklamalara göre belirlenen şartlar çerçevesinde günlük kiralık konutlar için yapılan düzenlemede şu maddeler bulunmaktaydı;
- Bir konutun turizm amaçlı kiraya verilmesi için tüm kat maliklerinin onayı gerekecek.
- Konutlar turizm amaçlı 100 güne kadar kiralanabilecek.
- Kiralamalar için Kültür ve Turizm Bakanlığı'ndan ruhsat alınması zorunlu olacak.
- Sağlık ve hijyen kullarına uyulmadığının tespiti durumunda izin belgesi iptal edilecek.
Düzenlemelerin hayata geçirilmesi üzere çalışmaların başlamasının ardından Bakanlık tarafından yapılan son açıklama ile birlikte güncel olarak 80 bin konut için yapılan incelemelere göre 51 milyar TL haksız kazanç elde edildiği öğrenildi.
BAKANLIK RAPORLARI YAYIMLADI!
Yukarıda verilen yeni düzenlemelere uymayan kişiler için 1 milyon liraya kadar idari para cezası öngören Konutların Turizm Amaçlı Kiralanmasına ilişkin Kanun teklifi Meclis Plan Bütçe Komisyonunda görüşüldü. Bununla birlikte Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın komisyona sunduğu etki analizine göre, bakanlık tarafından Türkiye genelinde yapılan çapraz sorgulama sonucunda 80 bin civarında günübirlik kiralanan konut olduğu öğrenildi.
80 bin civarında olan bu kiralık konutlar hakkında yapılan incelemeler sonucunda senelik 51 milyar 638 milyon 400 bin TL’lik bir kazancın kayıt dışı ve vergisiz bir şekilde edinildiği ifade edildi.