Bakanlık kira fiyatlarına nasıl müdahale edecek, fahiş fiyatlar nasıl engellenecek? İşte masadaki uygulama

Kira fiyatları her geçen gün artarken, 3 bakanlık tarafından fiyatlara düzenleme yapılacağı açıklandı. Peki, kira fiyatlarının önüne nasıl geçilecek? İşte masadaki planlar.
Bakanlık kira fiyatlarına nasıl müdahale edecek, fahiş fiyatlar nasıl engellenecek? İşte masadaki uygulama

Türkiye'de vatandaşların yakındığı en önemli konulardan biri kira fiyatları oldu. Hükümet, konutta arz sıkıntısı nedeniyle artan ev kiralarına müdahale etmek için çalışmalara başladı.

Bakanlıklar kiralara müdahale etmek için kolları sıvadı

Bu kapsamda Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, konut ve kira fiyatlarındaki artışı yakından takip ettiklerini dile getirmişti. Kira fiyatları için Adalet Bakanlığı, Hazine ve Maliye Bakanlığı ile ortak bir çalışma yürüttüklerini belirten Kurum, vatandaşların daha uygun şartlarda konut alabilmesine imkan tanımak için belediyelerle birlikte bir proje daha gerçekleştirmek için uğraş verdiklerini duyurdu.

Birçok ülke yeni düzenleme yoluna gitti

Dünya genelinde yaşanan fahiş kira fiyatları nedeniyle birçok ülke yeni düzenlemeler yapma kararı aldı. Örneğin Napoli Belediyesi, ev sahiplerinden yüksek kira artışlarını daha çok ihbar etmelerini talep ediyor.

Amsterdam Belediye Meclisi, konut sıkıntısı yaşanılan kentte yüksek kira beklentisi veya uzun süren tadilatlar nedeniyle evlerin boş kalmasını önlemeyi hedefliyor.

Yüksek kiralar nasıl durdurulacak?

Bakanlıklar tarafından kira fiyatlarına uygulanacak müdahale, henüz belirsizliğini koruyor. Ancak uzman kişiler, semtlere göre taban ve tavan fiyat belirlenmesinin, yüksek kira fiyatlarına ve 'ara zam' gibi uygulamaların önüne geçebileceğini düşünüyor. Örneğin bir semtte tavan kira 3 bin TL olarak belirlendiğinde, tavan fiyat kriterlerine uygun olan daireler en fazla bu miktara kiralanabilecek. Kriterlerin altında kalan daireler ise kendi grubundaki fiyatlamalar doğrultusunda kiralanacak.

Ancak bu fikir şu an henüz Bakanlığın masasında mı değil mi bilinmiyor. Türkiye'deki milyonlarca kiracı, Bakanlıklardan atılacak adıma odaklanmış durumda.