Bankalar Evin Ne Kadarına Konut Kredisi Veriyor?

Ev satın almak için banka konut kredisinden yararlanmak isteyen kişiler, bankalar evin ne kadarına konut kredisi veriyor araştırmaya başladı. İşte konuya ilişkin BDDK tarafından alınan kararlar...
Bankalar Evin Ne Kadarına Konut Kredisi Veriyor?

Ev sahibi olmak için bankalardan konut kredisi kullanacak olan vatandaşların bazı şartları karşılıyor olması gerekiyor. Hayallerindeki eve kavuşmak için birikim yapan milyonlarca kişi, konut kredisi çekmek istiyor ancak bu krediyi kullanabilmeleri için belirli miktarlarda peşinatlarının bulunması gerekiyor. Aynı zamanda bankaların konut kredilerinde verdiği kredi miktarı da değişiklik gösteriyor.

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu tarafından alınan karara göre konut kredisi, evin toplam değeri üzerinden değil kendi belirlediği değer üzerinden kredi kullanılmasına izin veriyor. Söz konusu miktar da satıcının belirlediği miktar üzerinden değil, ekspertiz tarafından belirlenen fiyat üzerinden hesaplanmaktadır.

BANKALAR EVİN NE KADARINA KONUT KREDİSİ VERİYOR?

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından alınan karara göre, bankalar konut ekspertiz değerinin en fazla yüzde 80'i oranında kredi verebiliyor. Bu tutardan geriye kalan bölüm için ise ihtiyaç kredisi kullanılmasına imkan tanınıyor. Fakat konu hakkında alıcı ve satıcı arasında bir pazarlık yapılmışsa veyahut satıcı acil ihtiyaçları nedeniyle evini satıyorsa, evin tamamına da kredi kullandırılabiliyor.

Satın alınacak evlerin ekspertiz değeri 500.000 TL ve altında olması durumunda ekspertiz değerinin yüzde 90'ına kadar, 500.000 TL'nin üzerindeki konutların ekspertiz değerinin ise yüzde 80'ine kadar konut kredisi kullanılmasına imkan tanınmaktadır.

Bankalar konut kredisi kullandırmak için konut üzerine ipotek koyabiliyor ve aynı zamanda gerekli gördüğü taktirde ek teminat da talep edilebiliyor.