BDDK düzenlemesi sonrası konut fiyatlarında yüzde 50 artış beklentisi!

BDDK tarafından konut kredilerine getirilen düzenleme sonrasında açıklama yapan İrfan Aşçıoğlu, konut fiyatlarında yüzde 50'lik artış beklediğini söyledi.
BDDK düzenlemesi sonrası konut fiyatlarında yüzde 50 artış beklentisi!

Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu (BDDK) tarafından konut kredisi kullanımına yeni bir düzenleme getirilmişti. Gayrimenkul sektörü temsilcilerinin büyük bir çoğunluğu bu düzenleme ile ucuz konutun kapısının aralanacağını düşünürken beklenmeyen bir açıklama daha geldi.

Aşçıoğlu Yönetim Kurulu Başkanı İrfan Aşçıoğlu, BDDK kararını değerlendirerek konut fiyatlarının yükseleceğini ifade etti.

Bir yılda yüzde 50 artış bekleniyor

İrfan Aşçıoğlu, BDDK'nın konut teminatlı kredilerde kredi değer oranını düzenleyen kararını değerlendirerek, vatandaşların yüksek enflasyon ve dolar karşısında gayrimenkulü güvenli bir liman olarak gördüğünü söyledi. BDDK'nın kararı sonrasında bankadan kredi alan birinin aylık en az 50-60 bin lira ödemesi yapması gerektiğine değinerek, bu ödemeyi yapabilmek için çalışanın gelirinin en az 3 katını kazanması gerektiğini söyledi.

100 metrekarelik bir konutun fiyatının 3 milyon liraya dayandığını söyleyerek, şimdi de en az 1 milyon lirası olan ve bu rakamları ödeyebilecek birileri yine parasını koruyabilmek adına konut alacağını söyledi.

" Neye sınır konulursa ona talep patlar "

Aşçıoğlu, markalı konutların ödeme için kendi finans sistemini oluşturduğunu ve konut alıcılarının yüzde 80'inin bu sistemi tercih ettiğini belirterek, inşaat maliyetlerinin çok yüksek oranda arttığını ve bu nedenle fiyatlarda düşüş beklemediğini söyledi.

Sınır konulan şeye talebin patlayacağını söyleyen Aşçıoğlu, dolar yükseldiği için konut fiyatlarının da arttığını ve buna paralel olarak kiralarda da artış beklediğini aktardı.

Türkiye'de konut arzının yeterli olmadığını, yılda 600-700 bin konut üretimi yapılması gerekirken son iki yıldır bu rakamın 400 binde kaldığını söyleyerek, konut üretiminin 1 milyona çıkması gerektiğini belirtti.

Aşçıoğlu son olarak maliyetlerin enflasyon ve dolardaki yükseliş nedeniyle artmasını beklediğini ve konut fiyatlarının bir yıl içerisinde yüzde 50 artacağını öngördüğünü söyledi.