Bekar Erkek Öğrenciye Ev Yok Diyen Ev Sahibine TİHEK Uyarı Cezası Verdi!

Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu TİHEK öğrenciye ev kiralamayan ev sahibine uyarı cezası verdi. Öğrenciye kiralık ev vermemek suç mu, cezası var mı?
Bekar Erkek Öğrenciye Ev Yok Diyen Ev Sahibine TİHEK Uyarı Cezası Verdi!

Büyük bir kiralık ev krizi yaşanırken süreçte en çok mağdur olanlarda zaten ev bulmakta zorlanan öğrenciler olmuştu. Pek çok ev sahibi öğrencilere kiralık ev vermek istemezken boş evler için ise fahiş zamlarla yüksek kiralar talep edilmişti. Öğrenciler mağdur oldukları gerekçesi ile yurt genelinde barınma eylemi başlatmıştı.

Bekar ve erkek olduğu gerekçesi ile kendisine ev kiralanmayan üniversite öğrencisi konuyu Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu (TİHEK)'e taşıdı. Medeni hal ve cinsiyet üzerinden kendisine ayrımcılık yapıldığını savunan üniversite öğrencisi pek çok kiralık ev bakmasına rağmen kendisine ev bulamaması üzerine konuyu TİHEK'e taşıdı. Son görüştüğü ev sahibinin kendisine bekar ve öğrenci olmasının yanı sıra erkek olduğu için evini vermeyeceğini belirten öğrenci şikayetçi oldu.

BEKAR ERKEK ÖĞRENCİYE KİRALIK EV VERMEYEN KONUT SAHİBİNE UYARI CEZASI!

Ev sahibinin telefonda kendisine "Öğrenciye, öğrencilikten öte erkeklere hiç ev vermeyeceğini, onca yıllık öğretmen olduğunu öğrenci, erkek psikolojisinden anladığını söyledi" diyerek konuşmada buz kesildiğini belirterek bir yanıt veremediğin, konuşma sonrasında ise çok üzüldüğünü belirterek ev sahibine mesaj göndererek kendisini şikayet edeceğini söylediğini belirten üniversite öğrencisi G.Ç. "Ayrımcılığın cinsiyeti olmaz, kadınlara da erkeklere de olabilir. Herkes yaşayabilir bunu. Çok ezilmiş, gururumla oynanmış hissettim" diyerek ev sahibinin kendisine yanıt vermemesi üzerine TİHEK üzerinden şikayetçi olduğunu söyledi.

Anayasa'nın 10'uncu maddesinde, "Herkes, dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayırım gözetilmeksizin kanun önünde eşittir ve 6701 sayılı Türkiye İnsan Hakları ve Eşitlik Kurumu Kanunu'na aykırılık olduğu belirtilerek ev sahibi ayrımcılık yaptığı gerekçesi ile uyarı cezasına çarptırıldı.