Belediye karar aldı! 5 kat üstüne izin yok, asma ve çekme kat yasak!

Deprem felaketinin ardından belediyeler yeni inşaatlara yönelik daha sorumlu davranmaya devam ediyorlar. Bu konuda yeni kararlar alınırken Adana Çukurova Belediyesi ilçedeki inşaatların en fazla kaç katlı olabileceğini kararlaştırdı.
Belediye karar aldı! 5 kat üstüne izin yok, asma ve çekme kat yasak!

Kahramanmaraş merkezli deprem felaketi oldukça büyük bir yıkıma neden oldu. 11 ilde 45 binden fazla vatandaşın hayatını kaybettiği deprem felaketinin ardından gözler yeni inşaatlara çevrildi. Yeni inşaatlar ile alakalı olarak çeşitli uygulamaları belediyeler devreye sokuyor. Daha önce Antalya Muratpaşa Belediyesi ilçedeki inşaatlarda perden beton uygulamasını zorunlu hale getirmişti. Şimdi ise Adana Çukurova Belediyesi inşaatlarla alakalı bir karar aldı.

5 KAT ÜSTÜ YASAK!

Çukurova Belediye Meclisi Başkan Soner Çetin yönetiminde toplandı. Burada hazırlanan komisyon raporu okunarak oylandı ve kabul edildi. Buna göre yeni imara açılan bölgelerde binaların yükseklik sınırı 5 katla sınırlandırıldı. Ayrıca asma ve çekme kat yasağı getirildi. Bundan sonra yapılacak olan binalarda da bodrum otoparkı zorunlu olacak.

KOLONLARI KESİYORLAR!

Alınan kararın tarihi olduğunu söyleyen Soner Çetin, “Bugün bu kararın alınmasında oy kullanan meclis üyelerine yarın herkes müteşekkir olacaktır. Aldığımız karar tarihi bir karardır. Bununla sınırlı kalmayacağız. Özellikle sismik izolatör veya damper sistemini ciddiyetle araştıracağız. Buna dair bilim insanlarından görüş alacağız ve ona göre hareket edeceğiz. Uygun görülecek bir sistem yönetmelikle zorunlu hale getirilmezse, plan notlarına işleyip uygulayacağız.

Artık Çukurova’da kimsenin asma ve çekme kat yapmasına izin vermeyeceğiz. Çünkü asma ve kesme katlarda kolonlar kesiliyor, genişletme çalışmaları yapılıyor. Ayrıca bir binanın bodrum otoparkının olması o binayı depreme karşı güvenli hale getiriyor. Jeofizik mühendislerimizin sayısını da arttıracağız. Zemin etütleri üzerinde hassasiyet göstereceğiz. Zemin etütleri bizim belediyemizin personelleri tarafından yapılacak. Ek tedbir gereken yerlerde fore kazık sistemini uygulayacağız. Bundan sonra Adana’da inşaat işi yapan kişiler için bambaşka bir sayfa açılacak.” dedi.