Belediyelerden emlak vergisi ödemesi uyarısı!

Türkiye’de gayrimenkul sahipleri için ödeme uyarıları yapılmaya başlandı. Belediyeler vatandaşlara mesajlar göndererek ödemeleri yapmalarını istiyorlar.
Belediyelerden emlak vergisi ödemesi uyarısı!

Türkiye’de gayrimenkul sahibi olanların vergi yükümlülükleri ile alakalı olarak önemli gelişmeler yaşanıyor. Evi, arsası olanlardan devlet her yıl emlak vergisi tahsil ediyor. Bu emlak vergisini ödemek yasal bir zorunluluk olurken bazı istisnalar haricinde tüm gayrimenkul sahipleri emlak vergisi ödemek zorundalar. Emlak vergisi ödemesi yapmayanlar çeşitli yaptırım ile karşılaşabiliyorlar.

EMLAK VERGİSİ ÖDEMEMENİN CEZASI

Emlak vergisi ödemek her gayrimenkul sahibinin yükümlülüğüdür. Bu vergiler ödenmezse gayrimenkul sahibinin içeride borcu birikiyor ve bu yasal faizi ile daha sonra bir şekilde tahsil ediliyor. Emlak vergisi ödemesi yapılmayan bir evin satışına izin verilmiyor. Tüm resmi işlemlerin önü tıkanıyor. Bundan dolayı emlak vergisini bugün ödememezlik yapanlardan bu para ileride faizi ile alınıyor.

EMLAK VERGİSİ 2 TAKSİTTE ÖDENİYOR

Bir gayrimenkulün ne kadar emlak vergisi ödeyeceği o gayrimenkulün rayiç değeri üzerinden yapılmaktadır. Bu rayiç değerler üzerinde elde edilen emlak vergisi bedeli her yıl yeniden değerleme oranı kadar artırılmaktadır. Bulunan emlak vergisi bedeli ise iki taksit halinde ödenebiliyor. İlk taksit de her yıl Mart ayında ödenmektedir. İkinci taksitin ödeneceği ay ise Kasım ayıdır. İki taksiti birden ödemek isteyenler Mart ayının son gününe kadar ödemelerini yapmalıdırlar. Aksi durumda 1. taksit olan kısmı gecikmeye gireceği için gecikme faizi ile karşılaşılır.

BELEDİYELERDEN ÖDEME İKAZI

2024 yılı emlak vergisi 1. taksit ödemeleri 31 Mart 2024 Cuma günü mesai saati sonuna kadar yapılmalıdır. Bundan dolayı belediyeler şu sıralarda vatandaşlara ödeme uyarıları yapıyorlar. Emlak vergisi ödemelerinin yapılacağı belediyeler vatandaşlara SMS göndererek ödemelerini yapmalarını hatırlatıyorlar. Bu ödemeler belediyelerin veznelerinden veya varsa online tahsilat kanallarından yapılmaktadır. Ayrıca belediyelerin anlaşmalı oldukları bankalardan da emlak vergisi ödemeleri yapılabilmektedir.