Binanızın altını hemen kontrol edin bu varsa risk büyük!

Türkiye Kahramanmaraş depremi ile bir kere daha acı deprem gerçeği ile yüz yüze kalırken İstanbul ve İzmir gibi deprem beklenen illerde binaların güvenirliği tartışmaya açıldı.
Binanızın altını hemen kontrol edin bu varsa risk büyük!

6 Şubat tarihinde meydana gelen Kahramanmaraş depremi sonrasında bölge ne yazık ki büyük bir deprem fırtınasına tutulmuştu. Hatırlanacağı üzere Türkiye 6 Şubat tarihinde Kahramanmaraş'ın Pazarcık ilçesinden meydana gelen 7.7 şiddetindeki depremle güne facia ile uyanmış, yaşanan büyük deprem 11 ilde yıkıma neden olmuştu.

Günün ilk ışıkları ile beraber depremin yıkıma neden olduğu 11 şehirde arama kurtarma çalışmaları başlarken öğlen saatlerinde bu seferde Elbistan ilçesinin merkez üssü olduğu 7.6 şiddetindeki ikinci bir deprem yaşanmış ve ilk depremde hasar almasına rağmen ayakta kalmayı başaran binalarda yıkılarak yaşanan yıkımın ve can kayıplarının sayısı artmıştı. Yaşanan depremler sonrasında bir kere daha binaların sağlamlığı ve güvenirliği tartışmalara açılmıştı. 

ALTINDA FIRIN OLAN BİNALAR BÜYÜK RİSK TAŞIYOR! 

Jeofizik Yüksek Mühendisi Prof. Dr. Övgün Ahmet Ercan yapmış olduğu açıklama ile en büyük riskin altında fırın olan binalara ait olduğunu belirterek evlerin ve binaların altına fırın izni verilmemesi gerektiğini söylemişti.

Konu hakkında yapılan açıklamayı değerlendiren Ekmek Üreticileri İşverenleri Sendikası Başkanı Cihan Kolivar “Yönetmeliğe göre binanın tamamında ve müştemilatında ev olmayacak. Bu işin partisi yok. İstanbul'da bazı ilçe belediyeleri buna izin vermiyor. Ama izin verenler de çok” diyerek İstanbul'da 4 bin fırının binaların altında yer aldığını söyledi.  

Kendilerinin de bu tip fırınlara karşı olduklarını belirten Kolivar “Benim dediklerimi bilim insanları da diyor ama dinleyen yok. İstanbul'un riskli semtlerinde çok büyük yıkım olacak. Kentsel dönüşüm yapıyorlar, altına kaçak fırın koyuyorlar. Tek tek adres verip şikayet ediyoruz ama sonuç alamıyoruz. Kaçak fırının açılışına giden belediyeler dahi var” diyerek kaçak fırınların mutlaka engellenmesi gerektiğini dile getirdi.