Binaya Sonradan Asansör Yapılır Mı, Asansör Masraflarına Her Daire Katılmak Zorunda Mı?

Yapılan yasal düzenleme ile belirli kat yüksekliğine sahip olan binalara asansör zorunluluğu getirilmişti.
Binaya Sonradan Asansör Yapılır Mı, Asansör Masraflarına Her Daire Katılmak Zorunda Mı?

Yapılan yasal düzenleme ile belirli kat yüksekliğine sahip olan binalara asansör zorunluluğu getirilmişti. Ancak eski binalarda böyle bir zorunluluk olmadığı için yüksek katlı binalara sonradan asansör yapılmasına izin verildi. Peki, apartmana sonradan asansör yapılması yasal mı, asansör masraflarını kim öder, asansör masraflarına her daire katılmak zorunda mı 2020?

Binalarda yaşanan en büyük sorunlardan biri de asansör konusunda yaşanmaktadır. Özellikle de 3 katlı ve daha yüksek binalarda asansör zorunluluğu ortaya çıkarken asansörsüz binaya asansör yapılması da çok tartışılmaktadır.



BİNAYA SONRADAN ASANSÖR YAPILIR MI?



Evet, binanın merdiven boşluğunun buna müsait olması ve kat maliklerinin çoğunluğunun böyle bir karar alması halinde asansörsüz binaya sonradan asansör yapılmasına izin veriliyor.



Konu hakkında yazı hazırlayan Hürriyet Gazetesi yazarı Oya Armutçu "Binalardaki yaşamı kolaylaştırdığı için asansör 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu ve Yargıtay içtihatları uyarınca “faydalı yenilik ve ilave olarak” kabul ediliyor. Bu nedenle Kat Mülkiyeti Kanunu’nun 42. maddesinde belirtilen yöntemle okurum E.Ö.’nün sorusundaki gibi proje açısından da bir sorun yok ise eski bir binaya asansör yaptırılması mümkün. Bunun için öncelikle kat maliklerinin sayı ve arsa payı çoğunluğu ile bu karar alınması gerekir" diyerek böyle bir hak olduğunu dile getirdi.



ASANSÖR MASRAFINA HER DAİRE KATILMAK ZORUNDA MI?



Evet, asansör masrafına her daire arsa payı oranında katılmak ile yükümlüdür. Genelde asansörlü binalarda giriş katında oturan kişiler asansörü kullanmadıkları için bu masraf ve giderlere katılmak istememektedir. Ancak kanunen her kat maliki arsa payı oranında asansör gider ve masraflarına katılmak zorundadır.



Bu parayı ödemeyen kişilere dava açılarak icra takibi yapılabilir.



Emlak365.com