Boşandıktan Sonra Aile Konutuna Şerh Koyulabilir Mi?

Birlikte yaşanılan konuta aile konutu şerhi koydurmak hepimizin bildiği bir işlem. Ancak boşanma sonrasında aile konutuna şerh koyulabilir mi? İşte yanıtı.
Boşandıktan Sonra Aile Konutuna Şerh Koyulabilir Mi?

Eşlerin birlikte yaşadıkları aile konutuna şerh konulmasıyla birlikte artık eşlerden biri, diğerinin rızası olmadan ait konutu ile ilgili kira sözleşmesi feshedemez, devredemez ve satamaz. Bu kapsamda aile konutuna şerh koydurulmasıyla ilgili boşanma döneminde bilinmesi gereken bazı noktalar bulunuyor.

AİLE KONUTU ŞERHİ NASIL KOYULUR?

Türk Medeni Kanunu'nda aile konutuna şerh koyma ile ilgili hususlar belirtilmektedir. Aile konutu olan taşınmaz malın maliki olmayan eş, tapu kütüğüne konutla ilgili gerekli şerhin verilmesini tapu müdürlüğünden isteyebilmektedir. Bunun yanında aile konutu, eşlerden biri tarafından kira ile sağlanmış ise sözleşmenin tarafı olmayan eşi kiralayana yapacağı bildirimle sözleşmenin tarafı haline gelir ve bildirimde bulunan eş ile müteselsilden sorumlu olur.

Buna göre söz konusu taşınmaz eşlerin birlikte yaşadığı bir konutsa, eşlerden biri ilgili yerlere bildirim yaparak diğer eşin konutta tek başına işlem yapmasını engelleyebilmektedir.

BOŞANDIKTAN SONRA AİLE KONUTUNA ŞERH KOYDURULABİLİR Mİ?

Boşanma davasından önce eşlerin beraber yaşadığı eve aile konutu şerhi koydurulmamışsa, bu durumda boşanma süreci devam ederken malik olmayan eş, diğer eşin konut üzerinde tek başına tasarrufta bulunmaması için mahkemeden aile konutu şerhi konulmasını talep edebilmektedir.

Aile konutu şerhinin konulması, eşlerden birinin boşanma süreci deva ederken konutu satarak diğer eşin hak kaybına uğramasını engellemektedir.

Aile konutu eşlerin birlikte yaşamını sürdürdüklerini bir alan olduğundan, evlilik birliği bozulduğunda yani boşanıldığında aile konutu şerhi konulamamaktadır.

Eşler kendi aralarında anlaşma sağlamadıkları sürece hakim, eşlerin durumlarını göz önüne alarak hangi eşin ortak konutta kalacağını belirleyebilmektedir.