Bu Da Endonazya'nın Çılgın Projesi! Endonazya Başkenti Cakarta'dan Kalimantan Ormanlık Alanına Taşınıyor

Bir mega proje açıklaması da Endonazya'dan geldi. Endonazya Parlementosu tarafından yapılan oylama ile ülkenin başkentinin Cakarta'dan Borneo Adası'na taşınmasına karar verildi.
Bu Da Endonazya'nın Çılgın Projesi! Endonazya Başkenti Cakarta'dan Kalimantan Ormanlık Alanına Taşınıyor

Endonezya'nın başkenti olan Cakarta taşınıyor! Endonazya Parlementosu ülkenin başkentinin Cakarta'dan Borneo Adası'ndaki Kalimantan ormanlık alanına taşınmasını içeren yasa tasarısını çoğunluk oyları ile kabul etti. Alınan karar kapsamında ülkenin başkenti 32 milyar dolarlık dev bir proje ile resmen taşınacak.

Cumhurbaşkanı Joko Widodo'nun hazırlamış olduğu mega proje için yasal çerçeve böylelikle mecliste onaylanan yeni yasal düzenleme ile onaylanmış oldu. Yeni yasal düzenleme ile Borneo Adası'na taşınacak olan ülkenin başkentinin gelişiminin nasıl finanse edileceği ve yönetileceği konusundaki hususları belirliyor.

ENDONAZYA'NIN YENİ BAŞKENTİNİN ADI NE OLACAK?

Mecliste yapılan yasa görüşmelerinin ardından açıklamalarda bulunan Endonezya Planlama Bakanı Suharso Monoarfa taşınacak olan başkentin ülkenin kimliği ile daha fazla uyuştuğu ve ekonomik ağırlık merkezinin yeni simgesi olacağını belirterek basın mensuplarının sorularını yanıtladı. Yeni başkentin ismini de açıklayan Monoarfa söz konusu ismi Cumhurbaşkanı Widodo tarafından seçildiğini belirterek isminin Nusantara olacağını duyurdu.

Bu Da Endonazya'nın Çılgın Projesi! Endonazya Başkenti Cakarta'dan Kalimantan Ormanlık Alanına Taşınıyor

10 MİLYON NÜFUSLU CAKARTA TAŞINACAK MI?

Daha öncede pek çok kez gündeme gelen Endonazya'nın başkenti Cakarta'nın taşınma kararı mecliste yapılan yasal düzenleme ile onaylanmış oldu. Cakarta'nın toplam nüfusu 10 milyon kişi olarak açıklanırken şehirde hava kirliliği, sık sık sel ve su baskınlarının yaşanması, izdiham ve yetersiz alt yapı sorunları yaşanıyordu.

Dünyanın en büyük ada ülkesi olan Endonazya'da toplam 17 bin ada bulunurken ülkede 273 milyon kişi yaşıyor. Dünyanın en kalabalık müslüman nüfusu bulunan ülkesi olan Endonazya'nın başkenti Cakarta için alınan taşınma kararının 2024 senesi itibari ile başlayacağı belirtiliyor.