Bu kez ev sahipleri mahkemeye koştu: Tek tek ihtar gönderiyorlar, ortalamadan düşükse...
Hükümetin uygulamaya geçirdiği yasal düzenlemeyle birlikte bir yıl boyunca konut kiralarına yüzde 25'in üzerinde zam yapılamayacak. Ancak bu durum ev sahipleri ve kiracıları karşı karşıya getirirken, zam yapamayan ev sahipleri dava açma yoluna gitti.
5 yılın üzerinde oturan kiracıları için tespit davaları açtırarak, kira bedelinin yeniden belirlenmesini istiyorlar. Mahkemelerde bu konuyla ilgili dava sayısı artarken, kiracılar ise kiralarının yeniden belirlenmesi konusunda endişe yaşıyor.
Kiranın yeniden belirlenmesini istiyorlar
Kira artışlarını önlemek amacıyla hükümet tarafından kira artışına 1 yıl süre ile yüzde 25 zam sınırı getirildi. Ancak değil 25, TÜFE'nin üzerinde zam yapmayı planlayan ev sahipleri mahkemenin yolunu tutmaya başladı. 5 yılı dolduran kiracılar için dava açan ev sahipleri, kiranın bölge ortalamasının altında kaldığını ve yeniden belirlenmesini talep ediyor.
Mülk sahipleri kira artışına sınırlama sonrasında birçok kiracıya tespit davası için ihtar çekiyor ya da bilgi mesajı yolluyor. Bazıları ise bu yollar kiracıyı evden çıkarmaya çalışıyor.
Kira sözleşmesinde bunlar varsa dava yok!
Gayrimenkul hukuku uzmanları, ev sahibinin 5 yılı geçen kiracı için kira tespit davası açabileceğini ve bu süreden daha erken davayı açma şansı olmadığını söylüyor.
Kira sözleşmesinde kira artış oranı yazıyorsa, ev sahibi ihtar çekmek zorunda değil. Sözleşme yenileme tarihinden 1 ay ya da 1 yıl içerisinde dava açabiliyor. Fakat sözleşmede oran belirtilmemişse ihtar çekerek 1 yıl boyunca dava açma hakkını elinde tutabiliyor. Buna göre 1 Temmuz'da ihtar çekilirse, Aralık ayında dava açabiliyor.
Ayrıca ev sahibinin 2 bin TL olan kirayı, çevrede 5 bin TL diyerek bir anda 5 bin TL yapma şansı da bulunmuyor. Bilirkişi kira miktarlarına bölge genelini baz alarak bakıyor. Bu tarz kira davalarının sonuçlanması ise 2 yılı buluyor.