Bu listede olanlar sıfır oranlı emlak vergisi ödeyecek ödediği para varsa iade alabilecek!

Emlak vergisi 2. taksit ödeme dönemi tüm hızı ile devam ederken emlak vergisi muafiyeti hakkında merak edilen sorular yanıtlandı. Emeklilere, ev hanımlarına ve işsizlere sıfır oranlı emlak vergisi hakkı tanındı.
Bu listede olanlar sıfır oranlı emlak vergisi ödeyecek ödediği para varsa iade alabilecek!

Milyonlarca ev, işyeri, arsa, tarla ve dükkan gibi taşınmaz sahibini ilgilendiren emlak vergisi ödemelerinde 2. taksit dönemi başladı. Taşınmaz sahipleri her sene olduğu gibi bu senede sahip oldukları taşınmaz mallar için belirlenen tutarda emlak vergisi ödemesi yapacaklar.

2022 senesinde emlak vergisi 1. taksit ödeme dönemi hatırlanacağı üzere Mart ayı itibari ile başlamış ve Mayıs ayında isteyen kişilere tek seferde peşin ödeme isteyen kişilere ise toplam borçlarını iki eşit taksit halinde ödeme imkanı sunulmuştu. Emlak vergisi ödemelerinde taksitle ödeme yapmayı tercih eden kişiler için 2. taksit ödeme dönemi başladı. 

EMLAK VERGİSİ MUAFİYETİ ŞARTLARI AÇIKLANDI, KİMLER SIFIR ORANLI EMLAK VERGİSİ ÖDEYEBİLİR?

Emlak vergisinde muafiyet şartları 2022 yılı için bir kere daha ilan edilirken aranılan şartları taşıyan kişiler için sıfır oranlı emlak vergisi hesaplanacak. Yani bu kişiler emlak vergisi muafiyeti hakkından yararlandıkları için vergi tahakkuk ettirilmeyecek. Emlak vergisinden muaf olmasına rağmen bu haktan haberdar olmadığı için ödemesini yapan kişiler için ise geriye dönük 5 senelik para iadesi alma imkanı doğacak. Emlak vergisi muafiyeti hakkında yararlanmak için taşınmazın sınırları içerisinde yer alan belediyeye şahsen başvuru yaparak aşağıdaki dilekçeyi yazarak teslim etmeniz yeterli olacaktır. 

Bu listede olanlar sıfır oranlı emlak vergisi ödeyecek ödediği para varsa iade alabilecek!

KİMLER EMLAK VERGİSİ ÖDEMEZ?

Sahip olduğu evin tek evi olması şartı ve büyüklüğünün 200 m2'yi aşmaması şartı ile; 

Emekliler, 

Engelli kişiler, 

Ev hanımları, 

İşsiz olan kişiler, 

Şehidin dul eşi ve yetimleri sıfır oranlı emlak vergisi hakkı ile vergi ödemesi yapmazlar. Bunun dışında kalan ve tapusu olan herkes emlak vergisi ödemekle yükümlüdür. Emlak vergisi ödemeleri her sene Mart ayında başlamakta olup Mayıs ayı sonunda bitmektedir. Ancak isteyen kişiler 2 eşit taksit halinde ödeme yapma hakkına sahip olup emlak vergisi 2.taksit ödeme tarihi Kasım ayında başlamakta ve 2.taksit son ödeme tarihi 30 Kasım 2022 tarihine bitmektedir. 

Bu listede olanlar sıfır oranlı emlak vergisi ödeyecek ödediği para varsa iade alabilecek!

EMLAK VERGİSİNDE GERİYE DÖNÜK 5 SENELİK PARA İADESİ NEREDEN, NASIL ALINIR?

Yukarıda yer alan muafiyet listesi içerisinde yer almasına rağmen ödemesini yapan kişiler ise emlak vergisinde zamanaşımı kuralı nedeniyle geriye dönük en fazla 5 senelik ödemiş oldukları parayı iade alabilecekler.

 Bunun için açıklanan çok sayıda emsal karar bulunmakta olup bu kararları sizde emsal göstererek ödemiş olduğunuz paranızı iade alabilirsiniz.