Cam balkon yaptırma masrafı kiradan düşülür mü?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında kiradan düşme meselesi oldukça sorun olabiliyor. Kiracılar evde yaptıkları tadilatların masraflarını kiradan düşebiliyorlar. Ancak bazı durumlarda bu mümkün olmayabiliyor. Cam balkon yaptırma masrafı kiradan düşülür mü?
Cam balkon yaptırma masrafı kiradan düşülür mü?

Ev sahipleri ile kiracılar zaman zaman yapılan bazı tadilatların masraflarının kiradan düşülmesi meselesinde karşı karşıya gelebiliyorlar. Çok defa da bu konuda anlaşmazlık yaşanıyor. Ev sahipleri herhangi bir masrafın kiradan düşülmesini istemiyor. Kiracılar ise evin demirbaşları için yaptıkları masrafları kiradan düşmek istiyorlar. meselenin hukuki çözümü ise kafa karıştırıcı olabiliyor. 

CAM BALKON YAPTIRMA MASRAFI KİMİNDİR?

Kiracının cam balkon yaptırması bir masraf ortaya çıkaracaktır. Bu masrafın kim tarafından karşılanacağı ise merak edilmektedir. Öncelikle ilkesel olarak demirbaşlar ile alakalı olarak yapılan tüm masraflar ev sahibine aittir. Bu açıdan bakıldığında ev sahipleri cam balkon yaptırma masrafını karşılamak durumundadırlar. Ancak bunun bazı yan kuralları bulunmaktadır. 

Kiracı eve girerken evde cam balkon yoksa ve ev sahibi kiracıya cam balkon yaptırılacağına dair bir söz vermemişse cam balkon yaptırma masrafı ev sahibinden talep edilemeyecektir. Hatta cam balkon yaptırılmasına dair ev sahiplerinin herhangi bir sorumlulukları olmayacaktır. Ev sahipleri kiracıların yaşadıkları evlere cam balkon yaptırmak zorunda değillerdir. Acil ve gerekli tadilat kapsamına da girmeyeceği için kiracıların ev sahiplerinden cam balkon yaptırmak gibi bir talepleri olamaz. 

KİRACI YAPTIRIP KİRADAN DÜŞERSE NE OLUR?

Kiracıların cam balkon yaptırıp bunun onayını almadan ev sahibine ödediği kiradan düşmeye kalkması başlı başına bir sorunlar silsilesi olacaktır. Öncelikle acil değilse ev sahibinden habersiz tadilat yapılamamaktadır. Ev sahibinin onaylamadığı bir tadilatın masrafı demirbaş eklemesi dahi olsa ev sahibinden talep edilemiyor. Kiradan düşülürse kira hukuken eksik yatmış sayılacaktır. Ev sahibi bu durumda kiracının kirayı eksik yatırmasından dolayı şikayetçi olabilecek. Hatta iki ay üst üste yaşanması durumunda kiracı evden dahi çıkarılabilir.