Çimento fiyatlarına zam yapıldı mı, 1 torba çimento ne kadar oldu?

Çimento fiyatlarının ne kadar olduğu merak edilmeye devam ediyor. Enerji maliyetlerindeki artışlar çimento fiyatlarına yansıdı mı? 1 torba çimento kaç TL oldu?
Çimento fiyatlarına zam yapıldı mı, 1 torba çimento ne kadar oldu?

Türkiye’de artan inşaat maliyetleri inşaat sektörünün en önemli sorunu olmaya devam ediyor. Temel yapı malzemelerinden olan çimento inşaatlar için çok önemli bir yere sahip. Tüm inşaatlarda kullanılan çimentonun fiyat değişimleri maliyetler üzerinde direkt olarak etki yapıyor. Bundan dolayı çimento fiyatları sıkı bir şekilde takip ediliyor.

ÇİMENTO PİYASASINDA SON GELİŞMELER!

Çimento piyasasında oldukça hareketli günler yaşanmaya devam ediliyor. Pandemi döneminde inşaat faaliyetleri azalınca ihracat kanalları ile ayakta kalmayı başaran sektör 2022 yılında beklenen gelişmeyi gösteremedi. İhracat gelirini artıran çimento sektörü ihraç edilen çimento miktarında bir önceki yıla göre daralma yaşadı. İç piyasada ise çimento sektöründe satışlarda 2022 yılında yüzde 15 oranında azalma kaydedildi.

Çimento üretimi yapan fabrikaların önemli maliyet birimlerinden birisi de enerji oluyor. Enerji maliyetlerindeki son artışlar ile beraber çimentonun üretim maliyeti de arttı. Ancak bu maliyet artışı henüz fiyatlara yansıtılmadı. Çimento stoklarının boşalması ile yeni üretim çimentolar stoklara eklenince yeni maliyetlerin de fiyatlara eklenmesi bekleniyor. Ekim ayının başında çimento fiyatlarına yeni bir zam uygulanacağı tahmin ediliyor.

ÇİMENTO FİYATLARI NE KADAR OLDU?

Çimento satın alırken fiyat araştırmasının iyi bir şekilde yapılması gerekiyor. Türkiye’nin farklı bölgelerinde bulunan çimento fabrikaları özellikle bölgelerinde piyasaya hakim oluyorlar. Nakliye maliyetlerinin yüksek olmasından dolayı çimento maliyetleri de buna göre değişiyor. Fiyatları nakliye içinde veya dışında şeklinde veren çimento tüccarları ile bu pazarlığın iyi bir şekilde yapılması gerekiyor. Şu anda ortalama çimento fiyatları şu şekilde:

1 kg gri çimento: 9,80 TL
3 kg gri çimento: 10,00 TL
5 kg gri çimento: 11,50 TL
50 kg gri çimento: 84,99 TL
1 kg beyaz çimento: 8,00 TL
3 kg beyaz çimento: 20,00 TL
5 kg beyaz çimento: 29,90 TL
50 kg beyaz çimento: 99,99 TL