Çin'deki emlak krizi derinleşiyor çözüm için finansman çağrısı yapıldı

Evergrande şirketi ile başlayan ve domino etkisi ile yayılan emlak krizi için Çin finansman çağrısı yaptı.
Çin'deki emlak krizi derinleşiyor çözüm için finansman çağrısı yapıldı

Çin yaşanan emlak krizini çözmek adına yeni adımlar atmaya devam ederken bankalara sorunlu inşaat firmalarına sağlanan kredilerde istikrar çağrısı yaptı. Çinli mali otoriteler tarafından yapılan çağrıda yaşanan emlak krizini tersine çevirmek ve ekonominin büyümesini desteklemek amacı ile inşaat firmaları ve müteahhitlere verilen kredilerde istikrar sağlanmasını istedi. 

Çin Merkez Bankası'nın (PBOC) tarafından resmi internet sitesi üzerinden yapılan açıklamada Pazartesi günü sektör temsilcileri ile yapılan toplantının ardından bilgilendirmede bulunuldu. Yapılan açıklamada yetkililer mevcut gayrimenkul geliştirme kredilerinin makul seviyede uzatılmasını desteklediklerini duyurdu. 

ÇİN'DE EMLAK KRİZİNDE SON DURUM NE?

Sadece Çin'in değil aynı zamanda tüm dünyanın en büyük inşaat şirketleri arasında yer alan Evergrande şirketinin yaşadığı borç ödeme krizi ile başlayan emlak krizi Çin'de derinleşmeye devam ediyor. Evergrande şirketinin yüksek miktarda ki borç tutarı nedeniyle kriz ülkede emlak sektöründe adeta domino etkisi yaratırken pek çok şirket iflas riski ile karşı karşıya kalmıştı. 

Evergrande süreçte temerrüde düşerken hükümet devreye girmiş ve kurtarma planı hazırlanmıştı. Yapılan son toplantıda da ev satın almak isteyenlerin konut kredileri için "makul" taleplerinin karşılanmasına karar verildi.  Yapılan açıklamada gayrimenkul geliştirmede özel sektörün tahvil satmasına yardımcı olmak için finansman programının iyi kullanılması gerekliliği bir kere daha vurgulandı. Çin'in büyüme rakamlarını aşağıya çeken emlak krizinin kesin çözümü için bir kere daha taraflar masaya otururken Çin Merkez Bankası da inşaat sektörü ve müteahhitlerin bankalar tarafından finansal olarak desteklenmesini talep etti.