Çin'in emlak piyasasındaki zayıflık sürüyor

Çin'de büyük bir ekonomik dalgalanmaya neden olan Evergrande krizi sonrasında emlak piyasasında yaşanan dalgalanma devam ediyor.
Çin'in emlak piyasasındaki zayıflık sürüyor

Ekonomik şoklardan en çok etkilenen sektörlerin başında yer alan inşaat ve konut sektörü içine girdiği darboğazdan kurtulmaya devam ederken Çin bu alanda en çok zorlanan ülkelerin başında yer almıştı. Sadece Çin'in değil aynı zamanda dünyanın en büyük inşaat şirketleri arasında yer alan Evergrande'in iflas etmesi ile büyük bir şok yaşanmış, Çin'de emlak sektörü krize girmişti.

Aradan geçen uzun süreye rağmen Çin'in emlak piyasasında istenilen düzelmeye ulaşamaması büyük endişe yaratırken hükümetin vermiş olduğu tüm desteklere rağmen yatırımlar azalmaya devam etti. Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından açıklanan verilere göre Çin'de konut fiyatları düşüşü sürdürdü.

ÇİN'DE KONUT FİYATLARINDA SON DURUM NE?

Çin Ulusal İstatistik Bürosu tarafından yayımlanan son verilere göre Çin'in 70 büyük şehrinde yeni konut fiyatları aylık bazda yüzde 0,65 oranında düşüş gösterdi. Bir önceki ayda açıklanan verilere göre konut fiyatında yaşanan düşüş yüzde 0,67 olarak kayıtlara geçmişti.

Haziran ayında konut fiyatları 64 şehirde gerilerken Temmuz ayında yaşanan gerileme 70 şehre çıktı. Yeni konut fiyatları yıllık bazda Temmuz ayında bir önceki yılın Temmuz ayına oranla yüzde 5,3 oranında düşerken, Haziran ayında konut fiyatları yıllık bazda yüzde 4,9 oranında değer kaybı yaşamıştı. Çin'de alınan tüm olağanüstü tedbir ve desteklere rağmen sektörde beklenen toparlanma yaşanmazken, yaşanan ekonomik dalgalanma diğer ülkelerde de emlak sektörü tarafından yakından takip ediliyor..

Genel Yayın Yönetmeni