Çok Gürültü Çıkaran Komşu Nereye Nasıl Şikayet Edilir? ALO 181 Hattı Nasıl Kullanılır? İşte Yasal Haklarınız
Toplu yaşama alanlarında, apartmanlarda, binalarda ve sitelerde en çok yaşanan sorun gürültü.
Birçok ev sahibi yada kiracı, komşusuyla gürültü konusunda sorun yaşamakta. Sorunların sonu gelmeyince iki taraf yargı yoluna tutuyor. Peki gürültü yapan komşu için nereye nasıl şikayette bulunur, yasal haklar neler ve ne yapılabilir? İşte bilmeniz gereken o haklar.
GÜRÜLTÜCÜ KOMŞU NEREYE NASIL ŞİKAYET EDİLİR?
Gürültüye maruz kalan ve mağdur olan vatandaşlar ilk olarak Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın hzimetleri kapsamında şikayette bulunabilirler. Vatandaşlar ALO 181 hattını arayarak sorunlarını dile getirebilirler.
ALO 181 hattı genel olarak Çevre, Kentsel Dönüşüm ve Tapu Kadastro uygulamaları hakkında bilgi verir. 7 gün 24 saat boyunca açık olan hat vatandaşların yaşadıkları tüm sorunlara yanıt bulmakta. Vatandaşlar bu hat üzerinden şikayette bulunduklarında konuyla ilgili birimler harekete geçiyor.
Sistem ise şu şekilde işliyor; Vatandaşlar ALO 181 hattını arayarak gürültü şikayetinde bulunuyorlar. Daha sonra gerekli bilgileri alan çağrı merkezi ekipleri ilgili şikayet veya ihbarları kayıt altına alınıp ilgili kurumlara iletiyorlar. Daha sonra durumdan vatandaşlar haberdar ediliyor.
Gürültü şikayetinde bulunan vatandaşların ihbarları sonunda ekipler denetime başlıyorlar. İl Müdürlükleri üzerinden harekete geçen ekipler gerekli denetimleri yapıyorlar. Daha sonra ise gürültüde eşik değerlere uymayan işletmelere idari yaptırımlar uygulanıyor.
DAVA HAKKINIZDA VAR
Kat malikleri ortak yaşam alanında Kat Mülkiyeti Kanunun 18 maddesinde yer alan tüm kurallara uymak zorundalar. İlgili madde de yer alan hükümler ve uyulması gereken koşullar şunlar;
"Madde 18 – Kat malikleri, gerek bağımsız bölümlerini, gerek eklentileri ve ortak yerleri kullanırken doğruluk kaidelerine uymak, özellikle birbirini rahatsız etmemek, birbirinin haklarını çiğnememek ve yönetim planı hükümlerine uymakla, karşılıklı olarak yükümlüdürler"
Bu Maddeye Uyulmadığında
Gürültü yapan komşu ısrarla bu duruma devam ediyorsa diğer ev sahipleri yada kiracılar KMM 18. maddesine göre dava açabilirler. Dava sürecinde mahkeme heyeti gürültünün rahatsız edici düzeyde olup olmadığını (keşif, bilirkişi incelemesi, tanık anlatımları vb. ispat vasıtalarıyla) tespit ettikten sonra, gürültünün giderilmesi için gerekli önlemleri belirler.
Yönetici de Dava Açabilir
Yöneticinin dava açma durumu tartışmalıdır. Yaşanan sorun konusunda yönetici müdahil olabilir ve sorunun çözümü için iletişim kurabilir. Bunun dışında kat malikleri tek tek yada ortak olarak dava açabilir.