Corana Virüsü Kira Ödemesi ve Zammı İçin Mücbir Sebep Sayılır Mı, Kira Sözleşmesi Tazminatsız Feshedilebilir Mi?

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden olan korana virüs alınan tedbir kararları ile de ağır ekonomik sonuçlar doğurmuştu.
Corana Virüsü Kira Ödemesi ve Zammı İçin Mücbir Sebep Sayılır Mı, Kira Sözleşmesi Tazminatsız Feshedilebilir Mi?

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de çok sayıda kişinin hayatını kaybetmesine neden olan korana virüs alınan tedbir kararları ile de ağır ekonomik sonuçlar doğurmuştu. Süreçte çok sayıda işyeri zorunlu olarak kapanırken milyonlarca kişi de ya işten çıkarılmış ya da zorunlu olarak ücretsiz izne ayrılmıştı. Süreçte en çok zorlananlar ise kira ödemesi gibi düzenli ödemesi olan dar gelirli vatandaşlar olmuştu. Peki, korana virüs kira ödemelerini nasıl etkiledi, mücbir sebep sayılır mı, kira ödenmezse ne olur, kira sözleşmesi feshedilebilir mi? Soruların yanıtları haberimizde...

Ne yazık ki korana vriüs nedeni ile alınan tedbir kararları beraberinde ekonomik ağır sonuçlar da getirmişti.



Süreçte çok sayıda kişi işsiz kalırken yine pek çok kişi de ücretsiz izne ayrılmak zorunda kaldı. Kısa çalışma ödeneği ve işsizlik maaşı ile geçinmeye çalışan insanların en çok zorlandıkları konuların başında ise kira ödemeleri yer aldı.



MÜCBİR SEBEP NEDİR?



Konu hakkında bugün özel bir yazı kaleme alan Hürriyet Gazetesi yazarlarından Oya Armutçu kiracıların yasal haklarına değindi.



Süreçte en kritik konuların başında korana virüsün kiracılar için mücbir sebep sayılıp sayılamayacağı sorusu alıyordu. Peki, mücbir sebep ne demek?



“Mücbir sebep, sorumlu veya borçlunun faaliyet ve işletmesi dışında meydana gelen, genel bir davranış normunun veya borcun ihlaline mutlak ve kaçınılmaz bir şekilde yol açan, öngörülmesi ve karşı konulması mümkün olmayan olağanüstü bir olaydır. Deprem, sel, yangın, salgın hastalık gibi doğal afetler mücbir sebep sayılır.”



Corana Virüsü Kira Ödemesi ve Zammı İçin Mücbir Sebep Sayılır Mı, Kira Sözleşmesi Tazminatsız Feshedilebilir Mi?



KORANA VİRÜS NEDENİ İLE KİRA BORCU SİLİNİR Mİ, KİRAYI ÖDEMEZSEM NE OLUR?



Ne yazık ki korana virüs salgını nedeni ile kiracının kira borcu silinmiyor. Kiracılar ile ev sahipleri arasındaki ilişkiyi ülkemizde Borçlar Kanunu düzenlerken kanun maddeleri içerisinde virüs salgını gibi salgınlar nedeni ile uygulanabilecek adımlar hakkında bir düzenleme bulunmuyor.



Bu nedenle korana virüs salgını nedeni ile kira borcunun silinmesi gibi bir hüküm uygulaması bulunmuyor. Kiracının kirayı ödememesi durumunda ise ev sahibinin kira sözleşmesinin feshi için haklı nedeni ortaya çıkarken kiracının evi boşaltması talep edilebiliyor.



KİRA UYARLAMA DAVASI AÇILABİLİR!



Oya Armutçu korana virüs nedeni ile işten çıkarılan ya da ücretsiz izne çıkarılan ve gelir kaybına uğrayan kiracıların kira zammı için itiraz hakkı olduğunu belirterek "Salgın nedeniyle işten çıkarılma, ücretsiz izin gibi nedenlerle “mücbir” sebep ortaya çıktıysa, ev sahibine bildirip önce uzlaşma yolunu deneyin.



Anlaşma sağlanmazsa, mutlaka önce ev sahibine “ihtar”da bulunun. Daha sonra “uyarlama davası” açın. Adres, bulunduğunuz yer sulh hukuk mahkemesi" diyerek kira uyarlama davası açılabileceğini belirtti.



Yani kiracı işsiz dahi kalsa ne yazık ki bu süreçte kira ödemeye devam etmek zorunda ancak kiraya zam konusunda ise mücbir sebep göstererek itiraz etme hakkına sahip.



KİRA SÖZLEŞMESİNİN FESHİ MÜMKÜN MÜ?



Bilindiği üzere kira sözleşmesi tarihi dolmadan iptal edilmesi halinde kiracı kalan kira borcunu ev sahibine tazminat olarak ödemekle yükümlü tutulabiliyor.



Korana virüs nedeni ile kirayı ödeyemeyecek duruma düştüyseniz bu durumda tazminatsız kira sözleşmesi feshi hakkınız ortaya çıkıyor. Ancak işsiz kalmak ya da ücretsiz izne çıkarılmak ya da işyerleri için korana virüs nedeni ile işyerinin devlet kararı ile kapatılması gibi bu durumu kanıtlamanız isteniyor.



Emlak365.com