Corana Virüsü Salgını Sonrasında Kiracılar İçin Yapılan Yasal Düzenlemeler Nelerdir?

Koranavirüs salgını sonrasında nakit akışı bozulan kişiler, esnaflar ve işletmeler için pek çok yeni yasal düzenleme yapılmıştı.
Corana Virüsü Salgını Sonrasında Kiracılar İçin Yapılan Yasal Düzenlemeler Nelerdir?

Koranavirüs salgını sonrasında nakit akışı bozulan kişiler, esnaflar ve işletmeler için pek çok yeni yasal düzenleme yapılmıştı. Bu düzenlemelerden bazıları da kiracılar için gerçekleşti. Peki, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile belediyeler tarafından açıklanan kiracılar için yapılan destekler ve yasal düzenlemeler hangileri, vatandaşın kira borcu ertelenecek mi?

Corana virüsü salgını tüm dünyada olduğu gibi ne yazık ki Türkiye'de büyük bir ekonomik tahribata neden oldu.



Koranavirüs salgının hızlı yayılımının engellenmesini sağlamak adına alınan sert tedbirler beraberinde ne yazık ki büyük ekonomik kayıpları da beraberinde peşinden getirmiş oldu.



KORANAVİRÜS SALGINI NEDENİ İLE İŞYERİ KAPATILAN ESNAFIN KİRA BORCU ERTELENDİ!



Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yapılan açıklama ile lİ özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri ve bunların sermayesinin yarısından fazlasına doğrudan doğruya veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sahip oldukları şirketlere ait olan taşınmazlar için kira erteleme müjdesi geldi.



Yayımlanan genelge kapsamında "İl özel idareleri, belediyeler ve bağlı kuruluşları ile bunların üyesi olduğu mahalli idare birlikleri ve bunların sermayesinin yarısından fazlasına doğrudan doğruya veya dolaylı olarak birlikte ya da ayrı ayrı sahip oldukları şirketlerinin mülkiyetinde veya tasarrufunda olup 2886 sayılı Devlet İhale Kanunu, 5393 sayılı Belediye Kanunu, 5216 sayılı Büyükşehir Belediyesi Kanunu ve ilgili diğer mevzuat çerçevesinde kiraya verilen taşınmazlar hakkında; Kamu kurumlarınca alınan ve alınacak tedbirler nedeniyle geçici olarak faaliyetleri durdurulan iş yerleri kullanılamayacağından, faaliyetlerin durdurulduğu süre boyunca kira bedeli tahakkuk ettirilmemesi, ayrıca bu süreler kadar sözleşme sürelerinin uzatılması, geçici olarak faaliyetleri durdurulan iş yerleri arasında olmamakla birlikte koronavirüs pandemisi sebebiyle ekonomik olarak olumsuz etkilenen iş yerlerinin kira sözleşmesinden kaynaklanan borçlarının ödenmesinde değişen koşullar göz önüne alınarak alacağın ertelenmesi hususunun ilgili idarelerce değerlendirilmesi hususları uygun görülmüştür" ifadeleri ile kira ertelemesi müjdesi verilmişti.



Corana Virüsü Salgını Sonrasında Kiracılar İçin Yapılan Yasal Düzenlemeler Nelerdir?



ALIŞVERİŞ MERKEZLERİ DE KAPATILAN DÜKKANLARDAN KİRA ALMAYACAK!



Kiracılar için açıklanan bir diğer kararda alışveriş merkezlerinde yer alan dükkanlar için verildi. Konu hakkında açıklama yapan Türkiye Alışveriş Merkezleri ve Perakendeciler Federasyonu açıklamasının devamında ayrıca federasyon bünyesinde olan lışveriş ve yaşam merkezleri ile perakendecilerin kapalı kaldıkları süre boyunca kira faturası düzenlenmeyeceği ve kira alınmayacağı belirtilmişti.



VATANDAŞIN KİRA BORÇLARI NE OLACAK, KORANAVİRÜS NEDENİ İLE İŞTEN ÇIKARILAN KİŞİLERİN KİRA ÖDEMELERİ ERTELENECEK Mİ?



Konu hakkında değerlendirmede bulunan Umut Yeniocak “İş yerleri için alınan önleme karşılık, şu anda konut kiraları için özel bir önlem alınmış değil.



Ancak 30 Nisan’a kadar genel olarak icra takipleri durdurulduğu ve acil işler dışında mahkemeler de işlem yapmadığı için şimdilik, 30 Nisan’a kadar ev kirasını ödemeyene işlem yapılamaz. Ama sonrasında, bu süreçte ödenmeyen kiralar için geriye dönük olarak işlem yapılıp geçmiş kira borcunu ödemeyen kiracı tahliye edilebilir” diyerek konut kiraları için bir düzenleme yapılmadığını söyledi.



Emlak365.com