Corona Virüs Salgını Döneminde Kiraya Yapılan Zam Kiracılar Tarafından Kabul Edilmeli Mi?

Corona Virüs salgını kapsamında kiraya yapılan zamlar kiracı tarafından kabul edilmeli mi? Bu konuda uzmanlar ne diyor? Corona virüs salgın döneminde çok sayıda alanda mücbir sebep düzenlemesi yapıldı.
Corona Virüs Salgını Döneminde Kiraya Yapılan Zam Kiracılar Tarafından Kabul Edilmeli Mi?

Corona Virüs salgını kapsamında kiraya yapılan zamlar kiracı tarafından kabul edilmeli mi? Bu konuda uzmanlar ne diyor? Corona virüs salgın döneminde çok sayıda alanda mücbir sebep düzenlemesi yapıldı. Kira ödemeleri ise mücbir sebep uygulamasına girmiyor. Ancak bu dönemde kiraya zam yapılması durumunda kiracılar nasıl bir yol izlemeli? İşte detaylar,

Corona Virüs salgını ekonomik olarak tüm Türkiye'yi etkisi altına almış durumda. Bu noktada başta hükümet olmak üzere çok sayıda kurum ve vakıf vatandaşlara ek destekler sağlıyor.



Bu süreçte oluşan bu ortamda ise bazı ev sahiplerinin kira fiyatlarına zam yapmak istedikleri bilgileri geliyor. Peki corona virüs salgınının olduğu bu dönemde ev sahibi kiraya zam yapmak isterse kiracılar nasıl bir tutum sergilemeli? İşte yapılması gerekenler.



SALGIN DÖNEMİNDE KİRAYA ZAM YAPILABİLİR Mİ?



Corona Virü salgını kapsamında vatandaşların zorluk yaşayabilecekleri çok sayıda alanda mücbir sebep ilan edildi ve işlemler bu düzene göre yapılıyor. Ayrıca vatandaşlara bu süreçte bazı önemli destekler sağlanmaya da devame diyor. Ekonomik olarak ek destekler alan vatanmdaşlar için çok sayıda ev sahibi de kolaylıklar sağlarken yurdun farkı bölgelerinden gelen bazı bilgilerde ise bazı ev sahiplerinin salgın döneminde kiraya zam yapmak istedikleri öğrenildi.



Böyle bir dönemde oturduğu evin kirasına zam yapılan vatandaşların nasıl bir yol izlemeleri gerektiğine ilişkin ise Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz açıklamalarda bulundu. Vatandaşların böyle bir durumda kalmaları durumunda yapmaları gereken işlemlere dair bilgi veren Ali Güvenç Kiraz şu ifadeleri kullandı.



"Kiracının ödemesi gereken bedeli salgın nedeniyle ödeyemediğini ispat etmesi gerekir ve bu salgın dönemi etkisini sürdürdüğü süre için uyarlama talep edebilir. Bu dönem için uyarlama davası açacak bir kiracı, ihtarını gönderip kirasını eski bedelden ödeyerek, sonra davasını açıp uyarlama talep edebilir. Mücbir sebep nedeniyle artış yapmak zorunda değil."



Emlak365.com