Corona Virüs Sürecinde Kirasını Ödemekte Zorlananlara Dönemlik Kira İndirimi Çözümü

Corona Virüs ile mücadele sürecinde kirasını ödeyemeyen kiracılar için iki farklı çözüm yolu bulunuyor.
Corona Virüs Sürecinde Kirasını Ödemekte Zorlananlara Dönemlik Kira İndirimi Çözümü

Corona Virüs ile mücadele sürecinde kirasını ödeyemeyen kiracılar için iki farklı çözüm yolu bulunuyor. Kira ödemelerinin hukuki boyutlarına ilişkin bu detayları, kirasını ödemekte zorluk çekenlerin yapması gerekenleri ve yapabilecekleri seçenekleri tek tek uzman değerlendirmesiyle ele aldık.

Corona virüs ile mücadele sürecinde çok sayıda vatandaş ekonomik olarak bazı zorluklar yaşadılar. Kiracı olan vatandaşların en zorlandıkları ödemelerden bir tanesi de bu kira ödemeleri oldu.



Peki süreçte kira borcunu ödeyemeyen vatandaşlar ne yapabilirler? Kiracıların salgın sürecinde kiralarını ödeyememeleri durumunda hangi hakları bulunuyor? Tüm bu soruların yanıtlarını tüm detayları ile aktarıyoruz. İşte NTV'nin haberine göre salgın sürecinde kiracıların ödemelerinin hukuki boyutu.



KORONAVİRÜS NEDENİYLE KİRASINI ÖDEYEMEYENLER



Kiracı olan ve kira borcu bulunan vatandaşların bilmeleri gereken ilk husus kira borcu, para borcudur. Yani kiracı olan vatandaşların kira borçlarını ödeyememesi gibi bir durum söz konusu değil. Burada bilinmesi gereken ilk husus kiracı ben kiramı ödemiyorum hakkına sahip değil. Ancak koronavirüs salgını mücbir bir sebep olduğundan bazı hukuki çözüm yolları bulunuyor. Mücbir sebep demek öngörülmeyen, öngörülmesi de mümkün olmayan hukuki bir durum var, anlamı taşıyor. Bu durumlarda ise iki hukuki çözüm yolu var;



1. Çözüm Yolu - Sözleşme Feshi



Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç Kiraz tarafından yapılan açıklamalarda hukuki çözüm yolunun ilki; sözleşmenin feshi. Bu durum kira borcunu hiç ödeyemeyecek olmak, ödeme durumu tamamen çekilmez halde olma boyutunda oluşur. Corona virüs nedeniyle kiracı tahliye ederse herhangi bir fesih tazminatı ödemeyecek.



2. Çözüm Yolu - Kira Borcunu Uyarlamak Dönemli Düşürmek



Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç ikinci çözüm yoluna dair şu bilgileri verdi.



"İkinci seçenek olarak ise kiracı 'ben kiramı eksik ödemek istiyorum yani daha az ödemek istiyorum' diyecek. Bu da bir hak. Buna biz 'uyarlama' diyoruz. Yani kiracı kirasını bu dönem için ve bu dönemin devam ettiği etki alanı kadar süre için uyarlanmasını talep edebilir. Bunu talep ederken isterse kirasını eksik öder, mal sahibi eksik ödenen kiralara dair hukuki sürece başladığında bu hakkını orada kullanır. Ya da kiralarını tam öder ama 'mücbir sebep nedeniyle haklarımı saklı tutuyorum' der. Geriye dönük olarak ödemiş olduğu bu fazla bedellerin iadesini talep edebilir."



MÜCBİR SEBEP KÖTÜYE KULLANILMAMALI



Ali Güvenç konuşmasında ayrıca mücbir sebep durumunun kiracılar tarafından kötüye kullanılmaması gerektiğini ifade etti. Eğer kişinin ekonomik durumu ise ben kira borcumu ödemiyorum deme hakkına sahip değildir, diyen Gayrimenkul Hukuku Derneği Başkanı Avukat Ali Güvenç bu durumların kiracının iflas etmiş, iş yeri kapatılmış, işten çıkarılmışsa ve kirasını ödemeyecek durumdaysa geçerli olabileceğini ifade etti.



Emlak365.com