Cumhurbaşkanlığı Külliyesi İçin Danıştay'dan Kritik Karar! Çankaya Köşküne Geri Taşınabilir Mi?

Cumhurbaşkanlığı Sarayı için Danıştay 1700 sayılı ilke kararının yürütmesini durdurduğunu açıkladı. Söz konusu karar sonrasında Mimarlar Odası bir kere daha sarayın kaçak olduğunu iddia etti.
Cumhurbaşkanlığı Külliyesi İçin Danıştay'dan Kritik Karar! Çankaya Köşküne Geri Taşınabilir Mi?

Ankara'da bulunan Cumhurbaşkanlığı Külliyesi için "kaçak" olduğu iddiası ile dava açan TMMOB Mimarlar Odası yeni bir açıklamada bulundu. Atatürk Orman Çiftliği üzerine inşa edilen Cumhurbaşkanlığı Külliyesi için Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından verilen karar tartışmanın yeniden alevlenmesine neden oldu.

Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulu tarafından Cumhurbaşkanlığı Külliyesi için çıkartılan 1700 sayılı ilke kararının yürütmesi durduruldu. 1700 sayılı ilke kanunun yürütmesinin durdurulması sonrasında TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan çok konuşulacak açıklamalara imza attı.

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ KAÇAK YAPI MI?

Muhalefetin sık sık gündeme taşıdığı Cumhurbaşkanlığı Külliyesi hakkında açıklama yapan TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan sosyal medya hesabı üzerinden yapmış olduğu açıklamasında "#Atatürk Orman Çiftliği'nde Kaçak Sarayı yasallaştırmak için çıkartılan 1700 sayılı ilke kararı da Danıştay İdari Dava Daireleri Genel Kurulunda yürütmeyi durdurma verdi. Kaçak Saray katmerli Kaçak. 330 hukuksal süreçle AOÇ mücadelemiz sürüyor" diyerek Cumhurbaşkanlığı Sarayı için bir kere daha kaçak olduğu iddiasını gündeme taşımış oldu.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi İçin Danıştay'dan Kritik Karar! Çankaya Köşküne Geri Taşınabilir Mi?

1700 SAYILI İLKE KARARI NEDİR, CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ İÇİN ANLAMI NE?

Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından 30 Mart 2021 tarihli Resmi Gazete ile yayımlanan 1700 sayılı ilke kararı kapsamında korunması gerekli taşınır ve taşınmaz kültür ve tabiat varlıkları ile ilgili tanımları belirlemek, yapılacak işlem ve faaliyetleri düzenlemek, bu konuda gerekli ilke ve uygulama kararlarını alacak teşkilatın kuruluş ve görevlerinin tespiti sağlanmıştı.

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi İçin Danıştay'dan Kritik Karar! Çankaya Köşküne Geri Taşınabilir Mi?

Söz konusu ilke kararı kapsamında resmi kurumlara yapı izni verilmesi kararlaştırılmıştı. Bu kararın iptal edilmesinin Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nin kaçak yapı konumuna düşmesi iddialarını bir kere daha gündeme getirirken TMMOB Mimarlar Odası Ankara Şube Başkanı Tezcan Karakuş Candan yapmış olduğu açıklamasında Cumhurbaşkanlığı'nın tekrar Çankaya Köşkü'ne taşınması gerektiğini dile getirdi.

CUMHURBAŞKANLIĞI KÜLLİYESİ NEREDE?

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi Ankara Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerinde yer almakta olup, Başkanlık Sarayı olarak ta anılan yapı adres olarak ise Yenimahalle ilçe sınırları içerisinde yer almaktadır. 29 Ekim 2014 tarihinde açılmış olup, açılışı itibari ile sık sık muhalefet tarafından kaçak yapı olduğu iddiaları ile tartışmalara neden olmaktadır.