Danıştay'dan Yeşil Yol Projesi'ne Durdurma Kararı! İşte İptal Kararının Gerekçeleri!

Samsun ile Artvin arasında yer alan yaylaları birbirine bağlamayı planlayan Yeşil Yol Projesi için Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karar verildi.
Danıştay'dan Yeşil Yol Projesi'ne Durdurma Kararı! İşte İptal Kararının Gerekçeleri!

Samsun ile Artvin arasında yer alan yaylaları birbirine bağlamayı planlayan Yeşil Yol Projesi için Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu tarafından karar verildi. Yapılan yolların yaylaların mevcudiyetini yok ederek yeni yapılaşmalara yol açacağını belirten Danıştay kararında Yeşil Yol Projesi'nin durdurulması hükmü verildi.

Türkiye'de özellikle Doğu Karadeniz Bölgesi'nde tartışma konusu olan ve DOKAP (Doğu Karadeniz Kanlkınma Ajansı) tarafından 2013 yılında başlatılan Yeşil Yol Projesi ile alakalı tartışmalara son noktayı Danıştay koydu.



DANIŞTAY YEŞİL YOL İÇİN KARAR VERDİ



Samsun'dan başlayarak Artvin'e kadar bulunan tüm yaylaları yapılacak yeni yolla birbirine bağlamayı amaçlayan Yeşil Yol Projesi'ne Danıştay tarafından durdurma kararı verildi. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın 2016 yılında onayladığı Ordu-Trabzon-Rize-Giresun – Gümüşhane _Artvin illeri arasındaki Yeşil Yol Projesi şikayet gereği Danıştay'a kadar gitti.



YEŞİL YOL PROJESİ DURDURULMA KARARI



Danıştay İdari Dava Daireleri Kurulu verdiği kararla Yeşlil Yol Projesi'nin durdurulması gerektiğine hükmetti. Kurul bu kararını yapılacak yolun yayla yerleşimlerinde azalmaya neden olacağı, yayla niteliğinin değişime uğrayacağı, yeni yapılaşmaların meydana geleceği ve bu yapılaşmaların özgün nitelikten uzak olacağı gerekçeleriyle Yeşil Yol Projesi'nin durulmasına karar verildi.



Öte yandan Samsun İdari Mahkemesi İkinci Dava Dairesi de 2015 yılında açılan davada Yeşil Yol Projesi kapsamında yer alan Ayder-Kavrun-Samistal , Hazindağ – Samistal ve Huser-Avusor yaylaları arasında yapılacak yolların iptaline karar verdi. Mahkeme iptal gerekçesinde Kaçkarların ekolojik yapısının büyük bir yıkıma uğrayacağını, milli park olan bölgenin tehlike altına gireceğini belirterek Trabzon Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Komisyonu'nun ilgili kararını iptal etti.



Emlak365.com