DASK Nedir, Nerede Yaptırılır, 2020 DASK Fiyatları Ne Kadardır? İşte Zorunlu Deprem Sigortasının Bilinmesi Gereken Detayları!

Türkiye'nin deprem ülkesi olması sebebiyle devlet tarafından zorunlu tutulan DASK sigortası ile depremde ve deprem sonrasında oluşabilecek yangın, infilak, yer kayması, tsunami gibi felaketlerin meydana getirdiği maddi zararlar karşılanmaktadır.
DASK Nedir, Nerede Yaptırılır, 2020 DASK Fiyatları Ne Kadardır? İşte Zorunlu Deprem Sigortasının Bilinmesi Gereken Detayları!

Türkiye'nin deprem ülkesi olması sebebiyle devlet tarafından zorunlu tutulan DASK sigortası ile depremde ve deprem sonrasında oluşabilecek yangın, infilak, yer kayması, tsunami gibi felaketlerin meydana getirdiği maddi zararlar karşılanmaktadır. Tüm konutlar için yapılması gereken DASK ile alakalı olarak vatandaşlar geniş şekilde araştırma yapıyorlar. DASK nedir? DASK ücretleri ne kadardır? Deprem sigortası nerede yapılır?

Türkiye'nin deprem kuşağında yer alması ve hemen hemen her bölgede deprem riski bulunması nedeniyle DASK hayati öneme sahiptir. Halk arasında Zorunlu Deprem Sigortası olarak da bilin DASK her konut sahibinin yaptırması gereken bir sigorta çeşididir. Bu sigorta ile oluşabilecek doğal afetler sonucunda meydana gelecek zararlar tanzim edilir.



DASK TEMİNAT KAPSAMINDA NELER VARDIR?



DASK yapılan konutlar için geniş bir teminat kapsamı bulunmaktadır. Bina tamamen veya kısmi olarak zarar görmüş olsa da bu teminat içeriisnde değerlendirilir. Temeller, ana duvarlar, bahçe duvarları, istinat duvarları, tavanlar, tabanlar, merdivenler, asansörler, sahanlıklar, koridorlar, çatılar, bacalar DASK tarafından teminat altına alınmaktadır.



DASK TEMİNATI DIŞINDA KALAN ZARARLAR NELERDİR?



Zorunlu Deprem Sigortası ile deprem ve depremden kaynaklanan nedenlerden dolayı oluşan maddi hasarlar kapsam içerisinde alınmıştır. Bu nedenle enkaz kaldırma masrafları, iş durması, kira mahrumiyeti, kar kaybı, bedeni zararlar ve vefat, manevi tazminat talepleri, binanın kendi kusuru ile oluşmuş zararlar ile deprem sırasında ve sonrasında yangın, infilak, tsunami veya yer kaymasının dışında bir nedenle kaynaklanan hasarlar kapsam dışındadır.



DASK PRİMLERİ HER YERDE AYNI MIDIR?



DASK primleri konusunda alınan karar gereği bu tutarlar deprem riskine göre değişiklik göstermektedir. Yüksek riskli bölgelerde daha fazla DASK sigortası primi ödenirken daha düşük riskli bölgelerde ise ödenen tutar azalmaktadır.



DASK ÜCRETLERİ NASIL BELİRLENİR?



DASK ücretlerinin belirlenmesi kanunla çerçevesi çizilmiş bir konudur. Buna göre Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın Zorunlu Deprem Sigortası Tarife ve Talimat Tebliği ile ücretler belirlenmektedir. Bu ücretler her yıl değişmektedir.



DASK Nedir, Nerede Yaptırılır, 2020 DASK Fiyatları Ne Kadardır? İşte Zorunlu Deprem Sigortasının Bilinmesi Gereken Detayları!



DASK NEREDE YAPTIRILIR?



Zorunlu Deprem Sigortası olan DASK'ı konut sahibi vatandaşlar çok çeşitli alternatifleri bulunan yerlerde kolaylıkla yaptırabilirler. Tüm sigorta acenteleri DASK sigortası işlemi yapmaktadırlar. Ayrıca banka şubelerinden de DASK sigortası yapılabilir. Bu şekilde konut sahibi vatandaşlar ailelerini güvence altına alabilirler.



DASK YAPTIRMAK İÇİN HANGİ BELGELER GEREKMEKTEDİR?



DASK sigortası için vatandaşların bazı belgeleri yanında bulundurmaları gerekmektedir. Sigortayı yaptıracak olan kişinin adı, adresi, ev telefonu, cep telefonu, TC kimlik numarası istenmektedir. Bundan ayrıca sigortalanacak olan binanın açık adresi, tapu bilgileri, yapım yılı, yapı tarzı, toplam kat sayısı ve hasar durumu istenmektedir. Bunların yanında sigortalanacak olan dairenin brüt yüzölçümü ve kullanım şekli de istenmektedir.



2020 DASK FİYATLARI NE KADARDIR?



DASk sigortası yaptırmak isteyen vatandaşlardan talep edilen fiyatlar sigortalanacak konutun bulunduğu yere göre değişmektedir. Deprem riski açısında 5 farklı bölge ve bu doğrultuda 5 farklı fiyatlama vardır. 1. bölge için 110 TL'den, 2. bölge için 80 TL'den, 3. bölge için 60 TL'den, 4. bölge için 50 TL'den ve 5. bölge için 40 TL'den az olmayacak şekilde belirlenmiştir. Binanın ruhsat yılı 2000 ve öncesi yapılarda Zorunlu Deprem Sigortası fiyatları yüzde 10 arttırılmaktadır. Zemin üzeri toplam kat sayısı 3 veya daha az olan binalarda tarifeye yüzde 10 indirim yapılmaktadır. Yine zemin üstü kat sayısı 8 ve üzeri olan binalarda ise tarife yüzde 10 arttırılmaktadır.



POLİÇESİNİ ERKEN YENİLEYENE YÜZDE 10 İNDİRİM



DASK sigortalarının süresinin bitiminden 30 günden fazla zaman geçmeden poliçelerini yenileyen vatandaşlara yüzde 10 indirim hakkı tanınmaktadır. 30 günlük zamanı aşan vatandaşlar bu indirimden yararlanamamaktadırlar.



Emlak365.com