Demir ton fiyatları aylar sonra 700 dolar eşiğinin altında indi

Demir ton fiyatları çok uzun bir zaman sonunda 700 dolar sınırın altına inerek 685 dolar bandında kadar çekildi. Ankara, İstanbul ve İzmir'de indirimli demir fiyatları.
Demir ton fiyatları aylar sonra 700 dolar eşiğinin altında indi

Küresel piyasaların en fazla etkilediği ürünlerin başında gelen demir ton fiyatları eski normal günlerine geri dönüyor. Demir ton fiyatları pandemi süreci ve ardından başlayan savaş döneminde yaşanan tüm sorunlar nedeniyle çok inanılmaz seviyelere ulaşmıştı. 2022 yaz döneminde ise fiyatlara etki eden etmenlerin bir bir ortadan kalkmasıyla birlikte demir ton fiyatları küresel arenada düşmeye başladı. İşte demir ton fiyatlarının uluslararası piyasalardaki fiyatları.

BİR TON DEMİRİN FİYATI 685 DOLAR + KDV OLDU

Pandemi süreci ile başlayan ve yaklaşık 2 yıllık bir süreci içerisine alan dönemde demir ton fiyatları inşaat sektörünün durmasına neden olabilecek seviyelere geldi. Pandemi döneminin en etkin olduğu dönemde 1000 Dolar sınırına gelen demir ton fiyatları daha sonra gerilemeye başlamıştı. 2022 yılının ilk döneminde yaşanan geri çekilme bu sefer de savaş ortamıyla değişti.

Rusya Ukrayna savaşının başlaması Avrupa'da deprem etkisi yaratırken hem ham madde hemde tedarik zincirinde çok ciddi sorunlar oluştu. Pandemi etkisinden kurtulan demir ton fiyatlarının düşmeye başladığı bu dönemde fiyatlar yeniden yükselmeye başladı ve 900 Dolar sınırını ikinci defa aştı.

Ancak savaş döneminin etkilerinin azalması ile birlikte tedarik zinciri düzelmeye başladı. Bu dönemde gelen haberler ise demir ton fiyatlarında ciddi çekilmelere neden oldu. Fiyatlar hızlı 900 ve 800 dolar bandının altına indi. Daha sonra bir süredir 750 Dolar bandında bulunan demir ton fiyatları yaz dönemi ile birlikte uzun zaman sonra 700 dolar sınırın gerisine çekildi.

YURTİÇİ PİYASADA DEMİR TON FİYATLARINA KUR DARBESİ

Yurtiçi piyasalarda demir ton fiyatlarına kur darbesi geldi. 2021 yılında 8 - 9 TL bandında olan dolar kuru 2022 yazında 17.30 TL seviyesinde yer alıyor. Kurda yaşanan sorunlar ise demir fiyatlarının çok yükselmesine neden oluyor.

Her ne kadar uluslararası arenada bir ton demir 685 Dolar bandında bulunuyor olsa da yurtiçi piyasalarında bir ton demir 14 bin 500 TL ile 15 bin TL seviyesinden satışa çıkarılıyor.

Demir ton fiyatları aylar sonra 700 dolar eşiğinin altında indi

Günlük demir fiyatlarına il bazlı bakılığında oluşan tablo yukarıda yer alıyor. Günlük satış rakamlarına bakılığında talebin çok düşük olduğu ifade ediliyor.