Demir ve hazır beton fiyatları rekor kırdı! 10 kat zam geldi

Türk ekonomisinin lokomotif sektörleri arasında yer alan inşaat sektörü zorlu günler geçirmeye devam ederken özellikle demir ve çimento fiyatlarına gelen zamlar müteahhitleri zora soktu.
Demir ve hazır beton fiyatları rekor kırdı! 10 kat zam geldi

Yükselen kredi faiz oranları ve ekonomide yaşanan dalgalanmanın en çok etkilediği sektörlerin başında yer alan inşaat sektörü ayakta kalma mücadelesi verirken gelen zamlarda sektörü büyük bir darboğaza soktu. Özellikle de inşaat demiri ve hazır beton, çimento fiyatlarına gelen zamlar sektörü zorlarken sektör temsilcileri gelen zamlara isyan etti.

HAZIR BETON, ÇİMENTO VE İNŞAAT DEMİRİ TON FİYATI İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ DURMA NOKTASINA GETİRDİ!

Gelen zamlara isyan eden inşaat sektörü temsilcileri “İnşaata başlama kararı alan şirketler maliyet hesabı yaparken harcama kalemlerini hesaplayamayacak duruma geldi. Büyük firmalar ayakta durmayı başarıyor. Fakat büyüklere nazaran daha küçük müteahhitler zor durumda kalıyor. Borsada işlem gören çimento ve demir-çelik şirketlerinin son 1-2 senedir kârlılık oranları yüzde 1.000’in üzerinde. Bu da onların ne yaptığını ortaya koyuyor” diyerek gelen zamların müteahhitleri iş yapamaz hale getirdiğini savundu.

İnşaat demiri ton fiyatının 2023 yıl sonunda 10 bin TL civarında olduğunu belirten inşaat sektörü temsilcileri fiyatların şu anda 30 bin TL civarında olduğunu belirterek gelen zamların enflasyon ve dolarla açıklanamayacak düzeyde olduğunu belirttiler. Hazır beton ve çimento fiyatlarının da demirden aşağıya kalmadığını belirten sektör temsilcileri bu alanda ise gelen zamların 10 kata ulaştığını belirterek hükümetin bu alandaki denetimlerini arttırmalarını istediler.

Genel Yayın Yönetmeni