Deprem bölgesinden 110 milyon tonluk enkaz taşınacak

OHAL ilan edilen ve yaşanan depremde büyük hasar alan 11 ilde artık enkaz kaldırma çalışmaları hızlanırken toplam enkaz miktarı 110 milyon ton olarak hesaplandı.
Deprem bölgesinden 110 milyon tonluk enkaz taşınacak

Türkiye tarihinin en büyük deprem felaketi olarak akıllara kazanan ve asrın felaketi olarak tanımlanan Kahramanmaraş depreminin yarattığı büyük yıkım arkasında devasa bir enkaz yığını bıraktı. Çukurova Üniversitesi Ziraat Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. İbrahim Ortaş bundan sonrasının çok önemli olduğuna dair uyarıda bulundu. 

Normal koşullar altında yıkılan binaların enkazları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından belirlenen şartlara uygun olarak demir, kereste gibi materyallere göre sınıflandırılıyordu. Ancak depremin 11 ilde yarattığı büyük yıkım ve oluşan enkaz yığını bu ayrımı zorlaştırdı. Yine kış koşulları nedeni ile depremzedelerin öncelikli barınma sorunlarının çözümü de çalışmaları hızlandırmayı zorunlu kıldı. 

DEPREM BÖLGESİNDE ENKAZ ALARMI! 

Deprem bölgesinin son derece geniş olması ve binlerce binanın yıkılması ile bu seferde hafriyat çalışmaları için alarm verildi. Ortaş yaptığı açıklamasında "Yıkılan hastaneler ve fabrikaların içinde çöpe gitmemesi gereken materyaller bulunuyor. Daha da önemlisi tarım bölgesi olması nedeniyle tarımsal ilaç, gübre ve eczane gibi diğer kimyasal temelli maddeler satan birçok işyeri var.

Çiftçilerin yıkılan evlerinde mutlaka kimyasal ilaçlar bulunur. Çok farklı nitelikteki kimyasal ve biyolojik materyali barındıracak olan hafriyatın depolanacağı yerlerin seçimi çok büyük önem teşkil ediyor" diyerek mutlaka hafriyatın döküleceği alanın çok iyi seçilmesi gerektiğini söyledi. 110 milyon tonluk bir enkazın söz konusu olduğunu belirten Ortaş depolama alanının, kesinlikle materyaldeki toksinleri ve zararlıları sızdırmayacak nitelikte olması gerektiğini vurguladı.