Deprem Prof. Ercan açıkladı! Rönesans Rezidans neden yıkıldı?

900 kişinin yaşadığı ve Hatay'da en çok can kaybının yaşandığı yerlerden biri olan Rönesans Rezidans gündem olmaya devam ediyor. Rönesans Rezidans kimin, sahibi müteahhiti kim soruları kadar neden yıkıldı sorusu da gündemdeki yerini koruyordu.
Deprem Prof. Ercan açıkladı! Rönesans Rezidans neden yıkıldı?

Hatay'da 900 kişinin yaşamış olduğu ve "Cennetten bir köşe" sloganı ile son derece yüksek fiyatlarla daire satışı yapılan Rönesans Rezidans büyük bir yıkıma sahne olmuştu. Yaklaşık 900 kişinin yaşamış olduğu süper lüks rezidansın tamamen yıkılarak enkaza dönüşmesi kadar yıkılma şekli de çok konuşulmuş, binanın neden yıkıldığı merak konusu haline gelmişti. 

Depremin merkez üssünün Kahramanmaraş olmasına rağmen nerede ise Kahramanmaraş'tan daha büyük bir yıkıma uğrayan Hatay'da çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetmişti. Konu hakkında açıklamalar yapan Deprem Prof. Ahmet Ercan hem Hatay'da yaşanan yıkıma hem de Rönesans Rezidansa dair açıklamalarda bulundu. 

RÖNESANS REZİDANS NEDEN YIKILDI?

Yaşanan deprem hakkında değerlendirmelerde bulunan Deprem Prof. Ahmet Ercan "Hatay'da arkaya doğru kapaklanan Rönesans dikintilerinin hiç göçmeden yıkılmasının nedeni,

1. Yapı sağlam

2. Kolan kiriş bağlantıları da kopma yok

3. Ancak, temeli sıg(3 metre)sığ, 7 metre olmalıydı.

4. Dikdörtgen, uzun ekseni gelen dalgaya dik.

5. İvme 1300 cm/sn2 ile çok büyük" diyerek depremde yıkılmanın hatalı planlamadan kaynaklandığını söyledi. 

Ercan yaptığı açıklamasında "Rönesans yapısında kesinkes suçlu olan yapımı üstlenen ile yapı denetçiler" diyerek inşaat firması kadar yapı denetçilerin de bu işte sorumluluğu olduğunu duyurdu. 

Deprem sonrasında site hakkında açıklama yapan Hatay Belediyespor eski Başkanı Zekiye Barutçu Yiğitbaşı "Kalıntıları elinde ovaladığında, kil gibi parçalandığını, bina demirlerinin yanlış şekilde bağlandığını söyledi. Kolonların kesilmiş olduğuna dair söylentiler de duydum. Doğruysa kesinlikle cinayet. Zaten binanın yıkılış şekli çok tuhaf. Evet, çok bina harap oldu ama, hiçbiri Rönesans gibi değil. Orada 800-900 kişi oturuyordu. Ben eski Hatay Belediyespor Başkanıyım. Hatayspor'un da kongre üyesiyim. Hatayspor'un bütün futbolcuları orada yaşıyordu, hatta Volkan Demirel de orada oturuyordu. Ama o anda iki futbolcu varmış. Çok sevdiğim komşularımı kaybettim" diyerek kendisinin de binada oluşan çatlaklar nedeni ile uyarılarda bulunduğunu ancak ciddiye alınmadığını ve bu nedenle taşınma kararı aldığını belirterek evini sattığını söylemişti. 

RÖNESANS REZİDANS KİMİN, MÜTEAHHİDİ KİM?

900 kişinin yaşadığı sitenin sahibi olarak ise Hatay merkezli olarak inşaat işleri yapan Antis Yapı şirketi açıklanmıştı.