Deprem Profesörü o fay hattı bu stresi kaldırmaz dedi deprem olacak ili söyledi

Kahramanmaraş ve Hatay depremleri lie peş peşe sallanmaya devam eden Türkiye'de fay hatları için yeni uyarı geldi. Deprem riski yüksek iller ilçeler hangileri hangi ilde deprem bekleniyor soruları yanıtlandı.
Deprem Profesörü o fay hattı bu stresi kaldırmaz dedi deprem olacak ili söyledi

Deprem Profesörü o fay hattı bu stresi kaldırmaz dedi deprem olacak ili söyledi - Kahramanmaraş'ta yaşanan büyük deprem felaketi tam 11 ilde yıkıma neden olmuştu. Yaşanan deprem bu nedenle asrın felaketi olarak isimlendirilirken Hatay'da yaşanan 6.4 yeni deprem büyük bir şok yaşanmasına neden olmuştu. 

11 ilde yaşanan deprem kasırgası deprem riski yüksek olan iller için de yeniden alarm zillerinin çalmasına neden olurken her an büyük bir depremin vurma riski olduğu belirtilen İstanbul ve İzmir için duyulan endişe artmıştı. Konu hakkında bir değerlendirme de Prof. Dr. Hasan Sözbilir ve Prof. Dr. Naci Görür tarafından yapıldı. 

DEPREM PROFESÖRÜ AÇIKLADI! ANTAKYA FAYI KIRILDI 

Hatay'da gerçekleşen deprem nedeni ile gözler bir kere daha riskli alanlara çevrilirken konu hakkında açıklama yapan Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) Deprem Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Prof. Dr. Hasan Sözbilir, Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin Antakya fayında kırılmaya neden olduğunu söyledi. 

 Prof. Sözbilir yaptığı açıklamasında "İlk büyük depremden sonra kırılan fayın güney ve kuzey ucunda gerilim birikimi olmuştu. Antakya fayı bu strese dayanamadı ve kırıldı. Büyük deprem Antakya fayını tetikledi. Geçen hafta bu fay üzerinde yaptığımız gözlemlerde fayın kırılmaya karşı zorlandığını gösteren çatlaklar gözlemiştik" diyerek Antakya fayında kırılma ile Hatay depremi yaşandığını söyledi. 

Kahramanmaraş depremi nedeni ile enerji transferi yaşandığını söyleyen Yer bilimci Prof. Dr. Naci Görür ise dikkatleri Adana Havzası'na çevirdi. Görür Türkiye sınırları içerisinde yaşanan son deprem ile Ölüdeniz fayında bundan sonra daha büyük deprem beklemediklerini belirterek "Adana'da bir hassasiyetimiz var. Maraş depremleri Malatya fayında da biraz enerji transferine neden olmuş olabilir. Dikkat etmek lazım. Günlerdir uyardığımız Kahramanmaraş depremi sonrası Hatay ve Adana'da beklenen depremin Hatay bölümü bu akşam gerçekleşti. Bundan sonrası için sırada Adana ve Kıbrıs'ta da benzer büyüklükte bir deprem riski var "diyerek Adana ve Kıbrıs'a dikkat çekti.