Deprem sonrası hasarlı ve hasarsız evlerde kira sözleşmesi ne olur?
Deprem felaketinin yaşanması beraberinde yeni konut sorunlarını da getirdi. Deprem bölgesinde çok sayıda bina yıkılırken çok sayıda bina da hasar aldı. Bu hasarlar Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından denetlenerek hasar tespiti yapıldı. Bazı binalar ağır hasarlı olurken bazı binalar ise az hasarlı olarak tespit edildiler. Bu durumda da o binalarda bulunan evlerdeki kiracıların hakları gündeme geldi.
KİRACI SORUMLU OLUR MU?
Depremden dolayı hasar gören bazı evler için yetkililer kesinlikle girilmemesi yönünde uyarılar yapıyorlar. Bu evlerde bulunan kiracılar ile ev sahipleri ise kira ödemelerinde anlaşmazlık yaşamaya başladılar. Bazı ev sahipleri felakete rağmen kiracılardan kira talep edebiliyorlar. Ancak Türk Borçlar Kanunu bu durumu net bir şekilde açıklıyor.
Türk Borçlar Kanunu’nda bulunan ilgili maddeye göre ev sahibinin kullanıma elverişli bulundurduğu ev kiracıdan kaynaklanan bir sebeple kullanılmazsa veya sınırlı olarak kullanılsa bile kiracı kira bedelini ödemekle yükümlüdür. Kiracının kendisinden kaynaklanan bir nedenden dolayı kirada ödememezlik yapılamaz. Deprem felaketi ise kiracıdan kaynaklanan bir neden olmadığı için hukukçular kiracının herhangi bir ödeme yapmasına gerek olmadığını ifade ediyorlar.
AZ HASARLI EVLERDE KİRACILAR NE YAPMALI?
Deprem felaketi yaşanmasına rağmen binanın az hasarlı olması ve oturulabilir raporunun verilmesi durumunda ise yine ev sahipleri ile kiracılar karşı karşıya gelebiliyorlar. Bu evlerde kiracının oturmasının önünde bir engel yok. Ancak deprem bölgesinde kiracılar bu evlere psikolojik olarak girmek istemeyebiliyorlar. Bu durumda da kiracıların sözleşmelerini bu önemli neden ile feshetme imkanları bulunuyor. Ev sahiplerinin bu konuda herhangi bir talepte bulunma hakları yok.