Deprem uzmanı Naci Görür bundan sonra deprem beklenen yerleri açıkladı!
Türkiye’de deprem uzmanı denilince aklan gelen ilk bilim insanları arasında yer alan Prof. Dr. Naci Görür son depremleri değerlendirerek bundan sonrası için de çok önemli açıklamalarda bulundu. Deprem için öngörülerini belirten Naci Görür Kahramanmaraş depreminden önce de bazı uyarılar yaptığını hatırlattı.
KAHRAMANMARAŞ DEPREMİ DEĞERLENDİRMESİ
Elazığ depremine dikkat çeken Prof. Dr. Naci Görür, “Elazığ depremi olduğu zaman ben basına beyanat verdim, kayıtlarda halen daha vardır. Elazığ depremi Doğu Anadolu fay hattı üzerinde oldu. O fay o zaman uyandı. Daha önce o hat üzerinde deprem üretmiyordu. Bu gerekçeyle bir deprem olacağını ve enerjisini boşaltacağını belirttim. Doğu Anadolu fayı Elazığ yöresinde kırıldıktan sonra Kahramanmaraş, Çelikhan, Erkenek ve Hatay bölgesi için tehdit oldu. Bundan sonra ben büyük depremlerin bu hat üzerinde olacağını düşünüyorum.
Bir bölge eğer uzun zaman deprem üretmiyorsa o fay hattının çok büyük ölçüde stres biriktirdiğini düşünüyoruz. Yani orada bir enerji birikiyor. Elazığ depremi olunca orada çıkan enerjinin bir kısmı Doğu Anadolu fayının Kahramanmaraş tarafına transfer edildi. Zaten Kahramanmaraş’ta bir enerji birikmişti ve diğer taraftan da enerji transfer edildi. Bundan dolayı Kahramanmaraş’tan korkmaya başladık ve oraya dikkat edin dedim. Sürekli o bölgede kentsel dönüşümü ihmal etmeyin, deprem hazırlıklarına başlayın diyerek yazdım, çizdim ama 6 Şubat’ta büyük depremlerle karşılaştık.” dedi.
Kahramanmaraş’ın Pazarcık ilçesinde gerçekleşen depremin ardından kısa süre sonra Elbistan’da da bir deprem olmasını yorumlayan Prof. Dr. Naci Görür, “İkinci deprem kesinlikle tetiklenme ile olmuştur. Orada bulunan fay sistemleri birbirlerini tetikledi. İlk deprem Ölüdeniz fayında, ikinci deprem ise Doğu Anadolu fayı üzerinde meydana geldi. Böyle 9 saat ara ile ardı ardına büyük depremlerin olması pek rastlanabilecek bir durum değil.” ifadelerini kullandı.
DEPREM BEKLENEN MERKEZLERİ AÇIKLADI!
Bundan sonra Hatay ve Adana’ya dikkat etmek gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Naci Görür, “Bu depremlerden sonra Hatay ve Adana yöresi daha hassas bir yer haline geldi. Adana havzasında Doğu Anadolu fay kuşağının devamı gibi değerlendirilen irili ufaklı faylar var. Hatay’ın ise ölü fay kesimlerinde bir stres transferi olmuş olabilir. Oralara ekstra yük gelmiştir diye düşünüyorum. Ayrıca Bingöl ile Karlıova arasından da endişe ediyoruz. Doğu Anadolu fayının en kuzey doğu ucunda bir kesim var. orada son deprem 1766’da oldu. O bölgelerde çok dikkatli olmak lazım.” şeklinde konuştu.
BİRKAÇ YÜZ SENE O HATTA DEPREM OLMAYACAK
Deprem beklentisi konusunda çok önemli bir değerlendirme yapan Prof. Dr. Naci Görür, “Türkiye’de en fazla deprem üreten iki fay var. Biri Kuzey Anadolu fayı ve diğeri de Doğu Anadolu fayı. Bu iki fay kuşağı üzerinde enerjinin büyük bir kısmı boşaldı. Bu da demek oluyor ki Türkiye’de birkaç yüz sene içerisinde bu hatların üzerinde çok büyük bir deprem olmayacak. Bu dediğimi bütün Türkiye duysun, ilk defa söylüyorum. Bu hatlarda küçük depremler olabilir, başka yerlerde deprem görebiliriz ama orada büyük deprem olmayacak. Türkiye bu imkanı değerlendirsin ve depreme hazır hale gelsin.” dedi.