Depremde yıkılmıştı! Yıkılan binanın çimento miktarı düşük çıktı

Kahramanmaraş depremi nedeniyle can kaybı 35 bin kişiyi aşarken 10 ilde binlerce bina yıkılmıştı. Yıkılan binalardan alınan numuneler üzerinden testler devam ederken ilk sonuçlar geldi.
Depremde yıkılmıştı! Yıkılan binanın çimento miktarı düşük çıktı

Depremde yıkılmıştı! Yıkılan binanın çimento miktarı düşük çıktı - 6 Şubat 2023 tarihinde Kahramanmaraş merkezli olarak meydana gelen 7.7 şiddetindeki depremle Türkiye büyük bir yıkım yaşamış, aynı gün yaşanan 7.6 şiddetindeki ikinci büyük depremle 10 ilde binlerce bina yıkılmıştı. 

Depremin merkez üssü olan Kahramanmaraş başta olmak üzere Adıyaman, Gaziantep, Malatya, Adıyaman ve Malatya'da çok sayıda bina yıkılmıştı. Diyarbakır da deprem nedeni ile binaların yıkıldığı iller arasında yer alırken depremde çöken Yoldaş Apartmanı'ndan alınan numunelerle ilgili olarak ilk sonuçlar geldi. 

DEPREMDE BİNALAR NEDEN YIKILDI, ÇÖKTÜ?

Yaşanan depremin ardından çöken binalara yönelik araştırmalar başlarken Fırat Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Bölümü Dr. Öğretim Üyesi Sedat Savaş, depremde çöken Yoldaş Apartmanı'ndan alınan numunelerle ilgili olarak açıklamalarda bulundu. 

 Savaş yaptığı açıklamasında "Biz 8 ekip olarak her ekipte bir öğretim üyesi ve asistanlar ile birlikte deprem olan yerlere gidiyoruz. Ben de Diyarbakır'a gittim, orada 6 bina vardı. Oradaki delilleri toplayıp burada laboratuvarda gerekli deneyleri yaptıktan sonra, projesi olan yapıları bulduğumuz deney sonucuyla analiz edeceğiz. Projesi olmayan yapılarda ise malzeme sonuçlarına göre yorumlarımızı yapıp deney sonuçlarını adli birimlere rapor olarak düzenleyip veriyoruz.

Yoldaş Apartmanı'nın projesi yok, 10 katlı bina. Buradan numune alırken 4-5 kere zorla aldık. İçerisinde çamur var. Tahminimce 90'larda yapılmış bir bina ama yüksek katlı yapılmış. Deprem bölgesinde bu kadarına müsaade edilmez, hem de çamurlu malzeme elenmeden dere yatağından getirilmiş. Çimento miktarı çok düşük. Çevre Şehircilikten arkadaşa deneylerin bir tanesini yaptırdık, basınç mukavemeti 3-4 Megapascal (MPa) çıktı. Şu anki deprem yönetmeliğinde 35 Megapascal istiyor. Çok kötü şartlarda dökülmüş betonlar ama bunlar projesiz yapılar" diyerek bölgenin deprem bölgesi olduğunu ancak binaların depreme uygun yapılmadıklarını söyledi.