Depremde zarara uğrayan kiracı, ev sahibine dava açabilir mi?
Deprem felaketi nedeniyle olağanüstü gelişmeler yaşanmaya devam ediyor. Deprem bölgesinde ev sahipleri ile kiracılar arasında yeni sorunlar oluşmaya başladı. Deprem nedeniyle zarar gören kiracılar bu zararın ev sahipleri tarafından karşılanmasını istiyorlar. Ev sahipleri ise kendilerinin de zarar uğradığını belirterek kiracıların bu taleplerini yerine getirmemekte direniyorlar. Bu konuda hukuk kimi haklı görüyor?
DEPREMDE ZARARA UĞRAYAN KİRACININ DURUMU!
Bir kiracı geçerli olan kira sözleşmesi varsa ev sahibinin kendisine karşı yükümlülüklerini yerine getirmesini talep edebilir. Deprem felaketi nedeniyle kiracılar kiralamış oldukları evlerde çeşitli zararlarla karşılaşabiliyorlar. Bu zararların bir kısmı devlet tarafından yapılan ve yapılacak yardımlar ile karşılansa da yine de kiracılar zararın ev sahipleri tarafından karşılanmasını talep edebiliyorlar.
Depremden dolayı ev sahibinin kiradaki evi yıkılmış veya ağır hasar olmuş olabilir. Bu durumda kira sözleşmesine bakılması gerekiyor. Kiracının bir hak talep edebilmesi için ev sahibinin bahse konu olan evin depreme dayanıksız olduğunu, mevzuata aykırı inşa edildiğini önceden biliyor olması gerekiyor. Bunu bildiği halde bu evi kiraya veren ev sahibi sorumlu olacaktır. Bu durumda da kiracı ev sahibine karşı dava açma hakkına sahip olacaktır.
Ev sahibi evi kiraya verirken evin depreme dayanıklı olmadığını bilmiyorsa, ilgili mevzuata göre inşa edilip edilmediğinden haberi yoksa kiracılar mahkemeye gitseler dahi herhangi bir hak iddiasında bulunamazlar. Ev sahibinin deprem öncesinde bu detayları bilmesi ve bunu bile bile evi kiraya vermesi durumunda mahkeme tarafından suçlu bulunacaklardır. Bunun ispat edilmesinin kolay olmaması, deprem bölgesinde mahkemelerin ertelenmiş olması gibi nedeniyle bu konuda davaların açılması kolay olmayacaktır.