Depremden etkilenen 10 ilde yeni yerleşim yerleri belirlendi!

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum depremden etkilenen 10 ilde yeni yerleşim yerlerinin belirlendiğini açıkladı. TOKİ eliyle yapıyoruz diyerek detaylarını açıkladı.
Depremden etkilenen 10 ilde yeni yerleşim yerleri belirlendi!

6 Şubat tarihinde meydana gelen depremin arından depremden en çok etkilenen ve yıkımların görüldüğü 10 ilde yıkılan binaların enkaz kaldırma çalışmalarının artık sonlarına gelinirken bir yandan da yeni bir yerleşim yeri kurmak için de çalışmalara başlandı. Depremden etkilenen 10 ilde yeni yerleşim alanları oluşturabilmek adına çalışmalar yapıldığını ifade eden Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, bugün Gaziantep AFAD Koordinasyon Merkezi’nde devam eden çalışmalar hakkında bilgi vererek gelişmeleri de aktardı. 

YENİ YERLEŞİM ALANLARI BELİRLENDİ! 

Çalışmaların devam ettiği Adana ve Osmaniye illerindeki çalışmalar hakkında bilgi vermeye başlayan Murat Kurum yaptığı açıklamalarda diğer illerdeki kurulmak istenen yerleşim yerleri hakkında bilgi vererek, "Enkaz kaldırma sürecine büyük bir titizlikle başladık. Yıkım süreçlerini de özenle götürüyoruz. Adana ve Osmaniye’de zemin etütlerini yapmak, yerleşime en uygun yerleri seçmek için uzmanlarımızla her türlü zemin etütünü TOKİ eliyle yapıyoruz. Bu yerlerde ayrıntılı çalışma başlattık." dedi ve ilerleyen süreç hakkında şu şekilde bilgilendirme yaptı;

"10 ilimizde yerleşim alanlarına ilişkin yerler belirlendi. Raporlar hazırlanıyor. Daha önce yaptığımız konutlar nasıl ayaktaysa bunu bundan sonra yapacağımız konutlarda da bunu yapacağız. Mart başı itibariyle konutlarımızın TOKİ, Emlak Konut ve Yapı İşleri Müdürlüğümüzle inşaat faaliyetlerine başlayacağız. Konutlarımız zemin dahil 3-4 katı geçmeyecek. Eski yerleşim alanlarına ilişkin mevcuttaki imar yoğunluğunu zeminlerin detaylı bir şekilde incelenmesine müteakip vatandaşımızı mağdur etmeyecek şekilde her türlü imar kısıtlamasını içerir bir süreci yürüteceğiz. Şehirlerimizin 50-100 yılını planlayacağız. İlk önce belirlediğimiz rezerv alanlarda, sonra master planlarda bunları yapacağız. Bu motivasyonla 10 ilimizde eş zamanlı çalışıyoruz. Hasar tespiti tamamlanan yerlerde konutlarımızı yapıyor olacağız" şeklinde konuştu. 

BÜTÜN HASAR TESPİTLERİ TAMAMLAYACAĞIZ 

Depremde binaları hasar gören vatandaşlara devlet tarafından yardımların sürdürüleceğinden bahseden Bakan Kurum, yapılacak olan bu yardımlarda en önemli konunun ise hasar tespit çalışmaları olduğuna değinildi. Bu çalışmalar sonucunda vatandaşlara en kısa süre içerisinde yardım ve desteklerin gittiğini ifade ederek şu ana kadar 3 milyon bağımsız bölümün incelendiğini açıkladı. Bu 3 milyonun 345 binin yıkık ya da ağır hasarlı olduğunu açıklayarak en geç bir hafta içerisinde de 10 ilimizde bütün hasar tespit çalışmalarının tamamlanabileceğini ifade etti.