Depreme gerek yok! İBB duyurdu 318 bina kendiliğinden çökebilir

Kahramanmaraş'ta yaşanan depremin yarattığı felaket sonrasında gözler İstanbul'a çevrilmişti. İstanbul Büyükşehir Belediyesi deprem alarmı verirken binalar için deprem dayanıklılık testleri yapılmaya başlandı.
Depreme gerek yok! İBB duyurdu 318 bina kendiliğinden çökebilir

Depreme gerek yok! İBB duyurdu 318 bina kendiliğinden çökebilir - 11 ilde büyük yıkıma neden olan ve yüzyılın afeti adı verilen Kahramanmaraş depremi sonrası gözler Kahramanmaraş'a çevrilmişti. Kahramanmaraş merkezli olarak yaşanan depremin ardından Türkiye'nin en büyük deprem riski olan illeri arasında gösterilen İstanbul için teyakkuza geçilmişti. 

İBB Genel Sekreter Yardımcısı Dr. Buğra Gökçe, şehirde 'Hızlı Tarama Yöntemi' ile gerçekleştirilen deprem dayanıklılık testi sonuçlarını açıkladı. Ne yazık ki sonuçlar son derece çarpıcı verilere işaret ederken 318 binanın bir depreme bile gerek olmadan kendiliğinden çökebileceği riskinin ortaya çıktığı ilan edildi. 

İSTANBUL'UN YAPI STOKU NE DURUMDA?

Beklenen İstanbul depremi için hazırlık yaptıklarını ve 2019 senesinden bu yana hızlı tarama yöntemi ile binaları test ettiklerini belirten Gökçe "Bu, üç buçuk yılda yaklaşık 107 bin binaya gittiğimiz bir çalışma. Yani İBB olarak 2019 yılının Temmuz-Ağustos ayından 2022 yılı sonuna kadar 107 bin binaya gitmiş vaziyetteyiz. Ne yazık ki 2022 sonuna kadar bunların 29 bin 700'üne girebilmiş vaziyetteyiz.

Binaların çok büyük bir bölümü yüzde 70'ten fazlası İstanbul Büyükşehir Belediyesi'nin, binasının depreme mukavemeti yönünde bir hızlı tarama yapmasına müsaade etmemiş vaziyette. Yüzde 30'a yakın kısmından da biz bir analiz almışız. Analizlerimize göre 318 binamız durduğu yerde çökebilir durumda. E sınıfı bile değil. bin 525 tane binamız da D ve E sınıfı olarak yüksek riskli binalar olarak kodlanmış vaziyette ve biz bunun üzerinden bir eylem planı hayata koymaya karar verdik, kira yardımı yapılması yönünde" diyerek binaların acilen yenilenmesine ihtiyaç duyduklarını söyledi.