Depremlerin ekonomiye maliyeti 150 milyar dolar olarak hesaplandı

Kahramanmaraş merkezli olarak 6 Şubat tarihinde meydana gelen 2 büyük depremin ekonomik maliyeti katlanarak artıyor.
Depremlerin ekonomiye maliyeti 150 milyar dolar olarak hesaplandı

Depremlerin ekonomiye maliyeti 150 milyar dolar olarak hesaplandı - 6 Şubat 2023 Pazartesi gününe Türkiye asrın felaketine uyanmıştı. Saat 04.17'de meydana gelen 7.7 şiddetindeki büyük deprem yıkıcı bir etkiyi de beraberinde getirmişti. 

Depremde merkez üssü olan Kahramanmaraş'ın yanı sıra Malatya, Hatay, Gaziantep, Adıyaman, Adana, Diyarbakır, Şanlıurfa, Kilis, Osmaniye ve Elazığ'ında aralarında olduğu 11 ilde binlerce bina çökmüştü. Yıkılan binalarda arama kurtarma çalışmalarının devam ettiği esnada 7.6 şiddetindeki ikinci büyük deprem meydana gelmişti. 

DEPREMLERİN TÜRK EKONOMİSİNE MALİYETİ KATLANDI

İki büyük depremle binlerce bina çökerken yaşanan deprem felaketinin ardından bölgede yaraları sarmak için çalışmalar başlamıştı. Türkiye Ekonomi Politikaları Araştırma Vakfı tarafından hazırlanan, Burcu Aydın Özüdoğru imzalı rapor ile depremin ekonomik maliyeti masaya yatırıldı.

Yayımlanan rapora göre depremlerin Türk ekonomisine maliyetinin 150 milyar dolar olacağı öngörülerek “Ayrıca uzun vadede Türkiye'nin kalkınma modelini afetlere göre yeniden şekillendirmesinin yaratacağı finansman ihtiyacı da, kamu maliyesi üzerinde önümüzdeki 10 yıl boyunca kayda değer bir ek yük yaratacaktır” ifade edildi.

Raporda “İstihdamın devamı için kısa çalışma ödeneği, İŞKUR ve KOSGEB destekleri hızlı ve etkin bir şekilde hayata geçirilmeli. Makro-finansal risklerin etkin yönetimi için para ve maliye politikası uluslararası kabul görmüş makul politikalara dönülmeli. Yeniden kurulacak şehirler Türkiye'nin tarım ve hayvancılık üretim potansiyeli gözetilerek planlanmalı. Yoksullukla mücadele etkin yürütülmeli" denilerek alınması gereken ekonomik önlemler için de bilgilendirme yapıldı.