Devlet Mirasçı Olur Mu, Kişilerin Gayrimenkulleri Devlete Miras Olarak Kalır Mı?
Miras hukuku ile alakalı pek az rastlanan meselelerin yasal çözüm yolları merak edilmektedir. Bu konulardan birisi de devletin vatandaşlara mirasçı olup olamayacağıdır. Devlet mirasçı olabilir mi, yasal olarak buna imkan var mı? Devlet vatandaşların gayrimenkullerine mirasçı sıfatıyla sahip olma imkanı bulabilir mi?
DEVLET MİRASÇI OLUR MU?
Miras yoluyla menkul ve gayrimenkullerin el değiştirmesi mümkün olabilmektedir. Kişilerin yasal mirasçıları üç ayrı zümreye ayrılmıştır. Kanunen yapılan bu ayrım ile kişinin ölümünden sonra 3 zümreden birisine bu miras intikali yapılmaktadır. Bazen ise eşine az rastlanan bir durum gerçekleşmekte ve üç zümrede de kişinin mirasçısı olmayabilmektedir. Böyle bir durumda ise mirasçı sıfatını devlet üstlenmektedir. Vefat eden ve mirasçısı olmayan kişinin tüm mal varlığı mirasçı sıfatıyla devlete geçmektedir.
Devletin mirasçı olabilmesinin bir yolu da vasiyetname ile olabilmektedir. Eğer kişi vefat etmeden önce mal varlığını devlete bir vasiyetname ile bırakmışsa devlet orada mirasçı olabilmektedir. Ancak miras bırakanın mirasçılarının saklı payları bu miras kapsamına girmemelidir. Aksi durumda vasiyetname bozulabilecektir ve devlet mirasçı olma sıfatını kaybedebilir.
DEVLET MİRAS BIRAKANIN BORÇLARINDAN SORUMLU OLUR MU?
Miras bırakanın borçları herhangi bir eksiltme yapılmadan mirasçılarına devredilmektedir. Devletin mirasçı olması durumunda ise bu konuda daha farklı bir uygulama yapılmaktadır. Devlet miras bırakanın borçlarından sadece kendisine kalan miras kadar sorumlu olur. O mirası aşan tutarlarda bir borç varsa devlet bu borçtan dolayı mirasçılık açısından sorumlu tutulamaz. Kişilere miras kalması durumunda ise borcun tamamından mirasçılar sorumlu olmaktadırlar. Miras bırakanın mirasını aşan tutarlarda borç kalmışsa mirasçılar bu borçlardan mirası reddetmek dışında bir başka yolla kurtulamazlar.