Düzce depremi büyük İstanbul depremi için öncü mü? Uzmanlardan kritik açıklamalar geldi!

Düzce’nin Gölyaka ilçesinde meydana gelen 5.9 şiddetindeki depremin ardından gözler deprem uzmanlarına çevrildi. Düzce depreminin büyük İstanbul depreminin öncüsü olup olmayacağına dair soruya cevap aranıyor.
Düzce depremi büyük İstanbul depremi için öncü mü? Uzmanlardan kritik açıklamalar geldi!

Düzce de dün gece sabaha karşı gerçekleşen 5.9 şiddetindeki deprem büyük bir tedirginlik yarattı. Etki alanı çok geniş olan deprem neticesinde çok sayıda ilde vatandaşlar panik yaşadılar. En çok merak edilen ise bu depremin bundan sonraki depremler için bir öncü olup olmadığı meselesi oldu. Özellikle İstanbul’da beklenen büyük depremin tetiklenmiş olup olmadığına dair cevaplar bekleniyor.

İSTANBUL DEPREMİ İÇİN ÖNCÜ MÜ?

Yıldız Teknik Üniversitesi İnşaat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şükrü Ersoy bir açıklama yaparak, “Düzce’de yaşadığımız deprem büyük İstanbul depremi için öncü bir deprem olamaz. Biz Marmara Denizi içerisindeki faydan deprem bekliyoruz. Şu anda bu fayın etkilendi diyemeyiz. Deprem farklı bir kanalda oldu ve İstanbul depremi tetiklenmedi.” dedi.

Düzce depremine dair değerlendirmeler yapan Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “İstanbul ile Ankara arasında geniş bir alanda deprem hissedilmiş. Küçük bir deprem değil. Orta büyüklükte diyebiliriz. Sığ olduğu için çok geniş bir alanda hissedildi. Düzce’nin zemini iyi bir zemin değil ama 1999 yılındaki depremden sonra yapı stoku yenilendi. Bundan dolayı büyük bir hasar gerçekleşmedi.” ifadelerini kullandı.

Artçı depremlerin devam edebileceğini söyleyen Prof. Dr. Şükrü Ersoy, “Deprem zonlarımızda bu tür depremlerin olması doğal karşılanmalı. Bundan sonra artçı depremler de meydana gelebilir. Bir hafta veya 10 gün süreyle 5 şiddetine kadar sarsıntılar olabilir. Bu artçı depremler yıkıma neden olmaz. Sizin binanız sağlamsa depremi hissedersiniz ama yıkım olmaz.” şeklinde konuştu.

Boğaziçi Üniversitesi Kandilli Rahatsahanesi’nden Doç. Dr. Doğan Kalafat ise, “İstanbul depremini takip ediyoruz. Marmara’da iki sismik boşluk var. Sismik boşluklardan hangisinin kırılacağını bilmiyoruz. Ancak kırıldığında Marmara Bölgesi’ndeki 7 il ve ilçelerin tamamı bu depremden etkilenecek. Bu bölgede yaşayan insanlarımızın deprem bilinci yüksek insanlar haline gelmeleri lazım. Düzce’de yaşanan deprem İstanbul’u herhangi bir şekilde etkilemez.” dedi.