Düzenlemeyle sınır gelmişti! Ev sahipleri kira artış oranında çözümü buldu

Çevre Bakanlığı'nın yüzde 25'lik kira zammı sınırına ev sahipleri farklı çözüm formülleri ile yaklaşıyorlar. Kimisi evi şimdi kiralamazken kimisi ise sözleşme tarihini 2 Temmuz sonrasına erteliyor.
Düzenlemeyle sınır gelmişti! Ev sahipleri kira artış oranında çözümü buldu

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın kira sözleşmelerinde tavan zam düzenlemesi kiracıların ekonomik durumlarını korumayı amaçlıyor. Bu düzenleme ile Mayıs ayında yüzde 40 bandında çıkan ve bundan sonraki dönemde de bu seviyelerde olması beklenen 12 aylık TÜFE yerine yüzde 25'lik tek zam oranı kullanılacak. Kira artışları tek oran üzerinden olacak.

KİRA SÖZLEŞMELERİNDE YÜZDE 25 SINIRINA ÇÖZÜM BULDULAR

Çevre Bakanlığı'nın kira sözleşmelerine ilişkin düzenlemesi 1 Temmuz 2023 tarihine kadar geçerli olacak. Şimdi uygulamada olan düzenleme ile 1 Temmuz 2023'e kadar olan süreçte ev sahipleri en fazla yüzde 25 zam yapılabilecek.

Ev sahipleri yüzde 25'lik kira sözleşmelerine iki dönem takılmamaları için sözleşme imzalamıyorlar. Sözleşme süreci Haziran'da sona eren kiracılar yeni sözleşme için ev sahiplerinin kapısını çalarken ev sahipleri sözleşme imzalama süreci 2 Temmuz'a kadar erteliyorlar.

Ev sahiplerinin uyguladığı ikinci yöntem evlerini kiraya vermemek. Bu dönemde acil ihtiyacı olmayan ev sahipleri ilanları geri çektiler. 2 dönemlik sözleşme zorunluluğuna katılmak istemeyen ev sahipleri 2 Temmuz sonrasını bekliyorlar.

Kiraya zam sınırı mevcut kiracılar için geçerli, yeni kiraya verilecek evde bir düzenleme yok. Bu nedenle bugünlerde evini yeni kiraya verecekler, düzenleme öncesi belirlediği rakamı arttırdı. Bu kapsamda ev sahipleri yüzde 25'lik sınırı daha yüksek fiyat politikası ile aştılar.

YÜZDE 25'LİK SINIRA UYULMAK ZORUNDA

Kiracılar ile ev sahipleri bundan sonraki imzalayacakları her sözleşme yenilemede ise yüzde 25'lik sınıra uymak zorundalar. Aksi durumlarda her kiracı hemde ev sahipleri için ağır cezalar içeriyorlar.