Ek Fiyat Farkı Uyarısı: Kamu Müteahhitleri Batıyor, 1 Milyona Yakın İnşaat İşçisi İşsiz Kalabilir!

Fiyat farkı kararnamesi ve tasfiye kararnamesi konusunda müteahhitlerden hükümete yeni açıklamalar geldi.
Ek Fiyat Farkı Uyarısı: Kamu Müteahhitleri Batıyor, 1 Milyona Yakın İnşaat İşçisi İşsiz Kalabilir!

İnşaat sektörü tarafından uzun süre beklenen fiyat farkı kararnamesi ne yazık ki müteahhitlerin taleplerini karşılamaktan son derece uzak kalmıştı. Müteahhitler bu nedenle ek fiyat farkı kararnamesi ve tüm işlerde süresiz tasfiye hakkı verilmesini talep etmişti.

Konu hakkında bir açıklamada Gaziantep Ticaret Odası (GTO) Yönetim Kurulu Başkanı Tuncay Yıldırım tarafından Sözcü Gazetesi'ne yapıldı. Yıldırım yaptığı açıklamasında çıkarılan fiyat farkı kararnanemesinin bu hali ile yaralara ilaç olmadığını, sorunları çözmekten çok uzak olduğunu söyledi.

KAMU MÜTEAHHİTLERİ İFLAS EDERSE, 1 MİLYON KİŞİ İŞSİZ KALIR!

Yükselen inşaat maliyetleri nedeni ile kamu müteahhitlerinin iflas etme noktasına geldiğini belirten GTO Başkanı Tuncay Yıldırım "Dolayısıyla kamu müteahhitlerinin birçoğu ne yazık ki iflasın eşiğine gelmiş durumda. Eğer bu yaralar sarılmaz, sektörünün yaşadığı sorunlara tatmin edici ve kalıcı çözümler getirilmezse ekonomimizde çok daha derin yaralar açılması işten bile değil" diyerek kamu müteahhitlerinin iflas etmesi durumunda 1 milyon işçinin doğrudan işsiz kalacağını söyledi.

Kamuya iş yapan müteahhitler için çok acil tedbirler alınması gerektiğini belirten Yıldırım, ek fiyat farkının devam eden işler için iş bitim süresine kadar ödenmesi ile birlikte başlamamış veya yüzde 50'den az ilerlemiş işler için tasfiye hakkı verilmesini istedi. Süreçte hatırlanacağı üzere inşaat maliyet endeksi son 1 senelik zaman dilimi içerisinde yüzde 200 oranında artış göstermiş, demir ve çimento fiyatları başta olmak üzere pek çok inşaat malzemesine rekor zam gelmişti.