Ekim ayında yabancılar Türkiye'den 5.377 konut aldı en çok ev alan yabancılar Ruslar oldu!

TÜİK tarafından açıklanan Ekim ayı konut satış istatistikleri raporu ile yabancıların Türkiye'den Ekim ayında 5 bin 377 adet konut satın aldığı açıklandı.
Ekim ayında yabancılar Türkiye'den 5.377 konut aldı en çok ev alan yabancılar Ruslar oldu!

Konut satış istatistikleri Ekim ayı raporu yayımlandı. Yayımlanan rapor kapsamında konut satış rakamlarının üst üste 4. ayında da düşüş göstermesi dikkat çekerken yabancıların konut alımlarında da düşüş yaşandığı görüldü. 

TÜİK tarafından yayımlanan Konut Satış İstatistikleri, Ekim 2022 raporuna göre Türkiye genelinde Ekim ayında 102 bin 660 konut satışı yapılırken en çok konut satışı yapılan il her zamanki gibi İstanbul oldu. İstanbul'da söz konusu dönemde 16 bin 987 konut satışı yapılırken bu ilimizi 6 bin 233 konutun satıldığı Ankara ve 6 bin 323 konutun satıldığı Antalya izledi. 

YABANCILARA KONUT SATIŞINDA SON DURUM NE?

Konut fiyatları ve ev kiralarında yaşanan yükselişin en önemli nedenlerinden biri olarak gösterilen yabancılara konut satışı konusunda ise Ekim ayında düşüş yaşandığı görüldü. Açıklanan verilere göre yabancılar Ekim ayında Türkiye'den 5 bin 377 konut satın aldı. Ekim ayı yabancılara konut satışı rakamı bir önceki senenin Ekim ayına oranla yüzde 8,8 düşüş göstermiş oldu. 

Ekim ayında yabancılar Türkiye'den 5.377 konut aldı en çok ev alan yabancılar Ruslar oldu!

Ekim ayında toplam konut satışları içinde yabancılara yapılan konut satışının payı yüzde 5,2 olarak gerçekleşti. Yani Türkiye'de Ekim ayında satılan her 100 konuttan 5 tanesini yabancılar satın aldı.  Yabancılara yapılan konut satışlarında ilk sırayı 2 bin 123 konut satışı ile Antalya aldı. Antalya'yı sırasıyla bin 658 konut satışı ile İstanbul ve 490 konut satışı ile Mersin izledi. 

Türkiye'den en çok konut alan yabancılar açık ara farkla Rus vatandaşları oldu. Ruslar Türkiye'den Ekim ayında 2 bin 23 konut satın alırken İranlılar aynı dönemde 498 konut, Iraklılar 310 konut ve Ukrayna vatandaşları ise 216 konut satın aldılar. Alman vatandaşları ise Türkiye'den 211 konut satın alımında bulundular. Ukrayna ile Rusya savaşının ardından artan Rus ilgisinin Ekim ayında da devam ettiği rakamlara yansıdı.