Ekonomi Profesörü Özgür Demirtaş Uyardı: Faiz İndirimi İle Beraber Yükselen Konut Fiyatları İle Türkiye Mortgage Krizi Yaşayabilir!

Profesör Dr. Özgür Demirtaş You Tube kanalı üzerinden yayımlamış olduğu video ile son dönemde büyük bir hızla düşen konut kredisi faiz oranları için uyarıda bulundu. Amerika'da yaşanan mortgage krizi üzerinden örnek veren Demirtaş çok önemli açıklamalar yaptı. 2020 yılı için gündeme gelen konut balonu patladı patlayacak uyarılarına atıfta bulunan Prof. Demirtaş bir evin fiyatı ve gerçek değeri hesaplama üzerine çektiği video ile vatandaşın gelir düzeyi artmadan dağıtılan kredilerin yaratabileceğ
Ekonomi Profesörü Özgür Demirtaş Uyardı: Faiz İndirimi İle Beraber Yükselen Konut Fiyatları İle Türkiye Mortgage Krizi Yaşayabilir!

Profesör Dr. Özgür Demirtaş You Tube kanalı üzerinden yayımlamış olduğu video ile son dönemde büyük bir hızla düşen konut kredisi faiz oranları için uyarıda bulundu. Amerika'da yaşanan mortgage krizi üzerinden örnek veren Demirtaş çok önemli açıklamalar yaptı. 2020 yılı için gündeme gelen konut balonu patladı patlayacak uyarılarına atıfta bulunan Prof. Demirtaş bir evin fiyatı ve gerçek değeri hesaplama üzerine çektiği video ile vatandaşın gelir düzeyi artmadan dağıtılan kredilerin yaratabileceği tehlikelere dikkat çekti. Detaylar haberimizde..

Ünlü ekonomi profesörü Özgür Demirtaş bankaların düşen konut kredisi faiz oranları hakkında önemli açıklamalarda bulundu.



KİŞİNİN GELİRİ ARTMADAN KONUT FİYATLARI ARTARSA RİSK BÜYÜK!



Konut kredisi faiz oranlarında yaşanan indirimlerin ardından yükselen konut fiyatları üzerine You Tube kanalı üzerinden özel bir video çeken ekonomi profesörü Demirtaş "Çok kolaymış ya. O zaman faizleri indirelim tüm evlerin fiyatları artsın. Tüm evlerin fiyatları artınca ülkece zengin olalım.



Ama her zaman ne derim ben. Eğer bir şey kulağa hoş geliyorsa çok büyük bir ihtimalle doğru değildir. Mesela bir örnek vereyim size. 1980'li yıllarda Amerika'da faizler korkunç derecede yüksekti. Neden yüksekti. Çünkü enflasyon çok yüksekti. Enflasyonun yüksek olduğu yerde faizin de yüksek olması gerekir.



Ekonomi Profesörü Özgür Demirtaş Uyardı: Faiz İndirimi İle Beraber Yükselen Konut Fiyatları İle Türkiye Mortgage Krizi Yaşayabilir!



KREDİ FAİZ İNDİRİMİ YAPILARAK EV VE EMLAK FİYATLARINI ARTTIRMAK SÜRDÜRÜLEBİLİR DEĞİL



Yahu bu adamların Mars'da roketi, robotu var. Yani bu adamlar Mars'a robot gönderecek kadar akıllılar da faiz indirince zengin olacaklarını bilemeyecek kadar saftorikler mi yani. Yoksa bizim burada göremediğimiz bir şey mi var? Evet arkadaşlar bizim burada göremediğimiz bir şey var. Faizleri indirerek ev ve emlak fiyatlarını arttırmak sürdürülebilir değildir.



Eğer sürdürülebilir olsaydı bütün ülkeler zaten bunu yapardı. Siz suni olarak faiz indirirseniz evlerin fiyatları yükselir ve bu süreçte siz faiz indirmek zorunda kalırsanız evlerin fiyatları düşer ve ev alan kişiler satmamamaları gerektiği anda satmak zorunda kalır.



Bir ülkede kira fiyatlarının istikrarları olarak yükseltilmesi için yapılması gereken kira bedellerini yüksetmektir. Bunun için de insanların alım güçlerinin artması gerekir. İnsanların alım gücü yapısal reformlar ile yükseltilir, alım güçü yükselen bir ülkede kiralar ve konut fiyatları yükselir.



Ekonomi Profesörü Özgür Demirtaş Uyardı: Faiz İndirimi İle Beraber Yükselen Konut Fiyatları İle Türkiye Mortgage Krizi Yaşayabilir!



AMERİKA VE İSPANYA'DA MORTGAGE KRİZİ BU NEDENLE PATLAK VERMİŞTİ



Faiz indirimi ile yükselen konut fiyatları sürdürülebilir değilidir ve tehlikelidir. Yapısal reformlar olmadan ev fiyatları artarsa bu çok tehlikelidir.



Amerika'da 2008 yılında insanların evinin değeri sahip olduğu yıllık gelirin 5 katına ulaşmış ki bununla beraber Amerika'da morgage krizi patlak vermiş. Bir kişinin sahip olduğu evin değeri yıllık gelirinin 3 katını aşıyorsa orada büyük bir sıkıntı var demektir. Bu sefer ev fiyatları daha fazla yükselememiş.



Türkiye için elimizde ne yazık ki böyle bir data yok. Ancak Türkiye için insanların gelirleri yükselmeden hatta düşmeye devam ederken ev fiyatları yükselirse bu durumda ne yazık ki Mortgage krizi yaşanıyor. Amerika ve İspanya bunu daha önce yaşayan iki ülke olarak öne çıkıyor.



Ülke olarak güçlenelim, birey olarak güçlenelim ekonomi olarak güçlenelim. Ancak bunu yaparken günlük değil önümüzdeki 50 yılı düşünerek planlama yapalım, sürdürülebilir büyümeye odaklalanalım" ifadelelerini kullandı.



Emlak365.com