Elektrik tesisatından yangın çıkarsa kiracı ev sahibinden tazminat alabilir mi?

Elektrik tesisatından kaynaklanan bir nedenden dolayı kiralık evde yangın çıkması durumunda kiracıların ev sahibinden tazminat talep etme hakkı olup olmadığı araştırılıyor. Kanun kiracılara böyle bir durumda hak veriyor mu?
Elektrik tesisatından yangın çıkarsa kiracı ev sahibinden tazminat alabilir mi?

Ev sahipleri ile kiracılar arasında meydana gelen sorunlar hukuki kaidelere göre çözülebiliyor. Ancak bu hukuk kuralları tam olarak bilinmediği için taraflar arasındaki anlaşmazlıklar mahkemelere taşınabiliyor. En çok rastlanılan anlaşmazlıklar da elektrik tesisatından kaynaklanan yangınlardan dolayı ortaya çıkan hasarlardan kaynaklanıyor. Böyle bir durumda taraflar masrafların karşılanmasını birbirlerinden talep edebiliyorlar. Anlaşmazlıklar da mahkemelerde çözüme kavuşturuluyor. Peki hangi tarafın tazminat hakkı vardır?

ELEKTRİK TESİSATI KİMİN SORUMLULUĞUNDA!

Kiralık bir evde elektrik tesisatında herhangi bir arıza meydana gelmesi durumunda bu arızanın giderilmesi ev sahibinin sorumluluğundadır. Elektrik tesisatında kiracı kaynaklı bir sorumluluk yoktur. Bu tesisat arıza verip yangına neden olursa kiracının eşyaları zarar görecektir. Böyle bir durumda da oluşan zararın tanzimi ev sahibi tarafından sağlanması gerekmektedir. Ancak yaşanan benzer olaylarda ev sahipleri yangının elektrik tesisatından değil kiracının ihmalinden çıktığını iddia etmelerinden dolayı mesele çözümsüz kalmaktadır. 

MAHKEME İNCELEME İSTİYOR

Kiracılar ile ev sahipleri yangın nedeniyle mahkemelik olmaları durumunda mahkeme inceleme talep edebiliyor. Böyle bir durumda yangın ile alakalı olarak tüm raporlar dikkate alınabiliyor ve mümkünse yangının neden çıktığına dair de inceleme yapılıyor. Eğer elektrik tesisatından çıktığına dair kesin bir kanaat oluşursa kiracının tazminat talebi kabul edilebiliyor. Ev sahipleri de bu tazminatı ödemekten kaçınamıyorlar. 

HEMEN BAŞVURU YAPILMALI

Kiracılar olası bir yangın durumunda gördükleri zararı ev sahibinden talep edebilmek için bazı resmi belgelere ihtiyaç duymaktadırlar. Kiracı yangını kendi imkanları ile söndürüp itfaiyeden de herhangi bir rapor almazsa ve bir de üzerinden zaman geçerse yangının elektrik tesisatından kaynaklandığını ispat edemeyecektir. Bu durumda da ev sahibinden tazminat talep etse dahi alamayacaktır. Bundan dolayı yangın olur olmaz gerekli resmi girişimler yapılmalıdır.