Elinde Tapu Olanlar! 5 Yıl Süre Verildi Binlerce TL'lik Harç Paraları İade Edilecek Başvuru Vermeniz Gerek

Tapu harcı iadesi Mart 2022 ödemeleri nasıl ve ne zaman yapılacak? Tapu ve Kadastroya harç ödeyenler nasıl geri alacak? 2022 yılı tapu harcı iadesi nasıl yapılacak? Ödeyenler için geri iade rehberi.
Elinde Tapu Olanlar! 5 Yıl Süre Verildi Binlerce TL'lik Harç Paraları İade Edilecek Başvuru Vermeniz Gerek

Tapu Harcı İadesi 2022 yılında da devam edecek ödemelerden birisi. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne ödeme yapmış olan vatandaşlar, eğer hak sahibi kapsamında yer alıyorlarsa ödemiş oldukları tutarları iade alacaklar. Peki Tapu Harcı İadesi Nasıl Alınır? Hazine ve Maliye Bakanlığı ile Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın almış oldukları muafiyet kararına ilişkin detaylar.

TAPU HARCI İADESİ 2022 YILI BAŞVURULARI KURUMDAN GERİ ÖDEME İŞLEMLERİ

Bilindiği üzere Türkiye'de üzerine en çok düşülen yenileme projelerinin başında riskli konutların dönüşümü yer alıyor. Devlet birçok kurum ile kentsel dönüşüme destek verirken bu desteklerin bir bölümü ev alım sürecinde, bir bölümü yenileme aşamasında bir bölümü de daha sonraki dönemler için oluyor. Bu kapsamda vatandaşlara binlerce liralık destek sağlayan durumların başında tapu harcı iadesi geliyor.

Tapu Harcı İadesi; Hazine ve Maliye Bakanlığı Gelir İdaresi Başkanlığı ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı'nın ortak hazırlamış oldukları kentsel dönüşüm düzenlemesinde yer alan hakların başında. Bu hak "6306 sayılı Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi Hakkında Kanun" kapsamında yasal olarak koruma altında. Vatandaşlar ilgili bu düzenleme çerçevesinde hak sahibi olduklarında Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne harç ödemezler. Haklarını bilmeden ödemiş olanlar ise geri alabilirler.

Elinde Tapu Olanlar! 5 Yıl Süre Verildi Binlerce TL'lik Harç Paraları İade Edilecek Başvuru Vermeniz Gerek

TAPU HARCI İADELERİNE 5 YILLIK SÜRE HAKKI VERİLDİ

Kentsel dönüşümün teşvik edilmesi amacıyla sağlanan bu harç desteğinde vatandaşlar, ev alımlarında kurumu bilgilendirerek muaf oldukları düzenleme üzerinden işlem yapmalarını talep edecekler. Bu sayede ev alım aşamasında yüzde 2 yüzde 2 toplam yüzde 4 olarak ödenen tapu harcı ödemesi yapılmayacak. Ancak bazı vatandaşlar kendilerine sağlanan bu hakkı bilmediklerinden ödemelerini yaptılar. Binlerce TL tapu harcı ödemesi yapan vatandaşlar ise başvuruda bulunarak harç iadesi talep edebilirler.

30 Günlük Sürede Tapu Harcı İadesi

Vatandaşlar evi aldıktan sonra hak sahibi olduklarını öğrenirlerse 30 gün içerisinde ödeme yapmış oldukları Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğüne başvuru yapacaklar. Bu durumda ödemiş oldukları para iade edilecek.

5 Yıllık Sürede Tapu Harcı İadesi

Ancak hak sahibi olduğunu 30 günden sonraki bir dönemde fark edenler evi aldıktan 5 yıllık süre içerisinde Gelir İdaresi Başkanlığı başvuru yapacak ödemeleri geri iade alabilecekler.