Emlak Balonu Patladı Patlayacak: Şişen Ev Fiyatları ve Konut Kredisi Faizleri İle Yeni Morgage Krizi Mi Geliyor?

Son dönemde dünya genelinde rekor üzerine rekor kıran konut fiyatları ve artan konut kredisi kullanım miktarı ile emlak balonu ve mortgage krizi iddiaları bir kere daha gündeme geldi.
Emlak Balonu Patladı Patlayacak: Şişen Ev Fiyatları ve Konut Kredisi Faizleri İle Yeni Morgage Krizi Mi Geliyor?

Gayrimenkul fiyatlarında yaşanan rekor artış ve son dönemde gittikçe dozu artan FED sıkı para politikası açıklamaları ile küresel piyasalarda bir kere daha emlak balonu söylemleri dillendirilmeye başlandı. Amerika'da 2007 senesinde yaşanan ve tüm dünyada büyük bir kaos yaşanmasına neden olan mortgage krizinin bir benzerinin daha yaşanabileceği uyarısı finans piyasalarını salladı.

Açıklanan ekonomik veriler ışığında uzmanlar yeni bir emlak balonu iddialarını bir kere daha dillendirmeye başlarken böyle bir balon varsa da bu balonun patlamasını sağlayacak her türlü şartın günden güne daha da arttığı belirtiliyor. Amerikan emlak piyasasının bir balon etkisi altında olup olmadığı tartışmaları her geçen gün alevlenirken son dönemde mortgage krizi için tüm şartların oluştuğu iddia ediliyor.

AMERİKA'DA YENİ BİR MORTGAGE KRİZİ DAHA YAŞANIR MI, KONUT PİYASASINDA BALON VAR MI?

Hafta ortasında Amerika'da açıklanan konut satış rakamları 2022 senesinin en düşük verisi olarak kayıtlara geçerken yeni konut satışlarında yaşanan gerileme ile emlak piyasasına olan ilginin azaldığı ileri sürüldü. FED tarafından uygulanan negatif faiz kararının kaldırılması ve faiz oranlarının büyük hızla yükseltileceğinin açıklanması ile konuta olan talebin daha da azalacağı iddia edildi

Emlak Balonu Patladı Patlayacak: Şişen Ev Fiyatları ve Konut Kredisi Faizleri İle Yeni Morgage Krizi Mi Geliyor?

Emlak365.com tarafından derlenen bilgilere göre Amerikalılar bir yandan yükselen konut fiyatları, bir yandan da yükselen kredi faiz oranları nedeniyle konut alım fikrinden daha da uzaklaşacaklar. Amerika'da konut kredisi faiz oranı yüzde 5,1 seviyesini görerek son 12 yılın zirvesine tırmanırken Amerika'da hane halkı gelirinin yüzde 31'lik bölümü mortgage ödemelerine gidiyor.

KONUT FİYATARINDA BALON VAR MI?

2007 senesinden bu yana en yüksek paya ulaşan konut kredisi ödemeleri sonrasında yeni bir mortgage krizi için alarm zilleri çalarken FED tarafından yapılacak faiz artırımı hamlelerinin de resesyona neden olabileceği uyarısı yapılıyordu. Amerika'da şu anda konut fiyatlarının karşılanabilir fiyatların çok üzerinde olmasına rağmen henüz konut balonu oluşmadığı ancak, balon piyasasına girişe son derece yakın bir konumda bulunulduğu belirtilerek gerekli önlemlerin alınması talep edildi. Süreçte FED'in alacağı kararlar, konut fiyatları ve canlı talep takip edilmeye devam edilecek.

Emlak365.com