Emlak Beyan Değeri Nedir, Tapuda Yazar Mı?
Emlak Vergi Kanunu gereğince arazi, arsa ve binalar için belediyelere emlak vergisi ödenmektedir. Emlak vergisi tutarı hesaplanırken taşınmazların asgari rayiç bedelleri baz alınmaktadır. Arsalar için rayiç bedelin yüzde 6'sı, konutlar için yüzde 2'si, işyerleri için yüzde 4'ü hesaplama kapsamına alınmaktadır. Peki emlak beyan değeri nedir?
EMLAK BEYAN DEĞERİ NEDİR?
Emlak beyan değeri, halk arasında kayıtlı değer olarak da bilinmektedir. Bu terim, kanuna göre bildirim dönemleri içerisinde gayrimenkul sahibinin ya da hisse sahibinin belediyelere verdikleri emlak bildirimlerinde yazan değeri ifade etmektedir. Vergi Kanunu'nun 10. maddesi gereğince emlak vergisi, mükelleflerin yazılı bildirimleri üzerinden tahakkuk ettirilmektedir.
Daha kısa bir ifade ile emlak beyan değeri, emlak vergisi kapsamında genel beyan dönemlerinde emlağın sahibi tarafından belediyelere bildirilen değeri ifade etmektedir.
EMLAK BEYANI NASIL YAPILIR?
Emlak vergisi ödenebilmesi için taşınmazın bağlı olduğu belediyeye emlak bildirimi yapılması gerekmektedir. Emlak bildirimi yapmak oldukça kolay bir işlemdir. Bunun için emlak bildirim formu doldurulur, tapu fotokopisi eklenir ve yapı izne, adres, ikamet ve kimlik bilgileri ibraz edilerek başvuru yapılır.
Emlak beyan değerini öğrenmek için belediyeler ve e-devlet sistemini kullanabilirsiniz. Bunun için WebTapu, TAKBİS sistemlerini tercih edebilirsiniz.
EMLAK VERGİSİ BEYAN ETMEME CEZASI NEDİR?
2020 yılında çıkan yapılandırma ile emlak vergi borçları da yapılandırma kapsamına dahil edildi. Fakat emlak beyanı yapıp, vergi borcunu ödememeni cezası bulunmaktadır. Emlak vergisinin beyan cezası yüzde 2 olarak hesaplanır. Emlak beyanı, taşınmazın yer aldığı ilçenin belediyelerine gidilerek gerçekleştirilmelidir.