Emlak piyasasına sihirli değnek değdi: Dar gelirliler kiracılığa mahkum edildi

Emlak piyasasında zorlu günler yaşanıyor. Ülke genelinde konut arzı tükenirken dar gelirli vatandaşların ev sahibi olması artık hayal oldu. Emlak müşaviri Salim Taşçı, piyasadaki durumu değerlendirdi
Emlak piyasasına sihirli değnek değdi: Dar gelirliler kiracılığa mahkum edildi

Ülkemizde konut fiyatları her geçen gün artarken vatandaşların ev sahibi olması git gide zorlaşıyor. Sözcü'ye konuşan ünlü emlak müşaviri Salim Taşçı, emlak piyasasına son 8 ayda sihirli bir el değdiğini ve hem kiralık hem de satılık ev bulunmadığını söyledi.

Daha önce lüks ev konumunda bulunan evler için 1 milyon 750 bin lira bedel biçilirken şimdi fiyatın 4 milyon liraya kadar yükseldiğini belirten Taşçı, bu duruma '' uçan daireler, uçtu gitti '' yorumunu yaparak, konut piyasasında böyle bir balon oluşmasında pandemi ve arz sıkıntısının etkili olduğunu söyledi.

Ankara genelinde satılık ev kalmadı!

Ankara'daki emlak piyasasını değerlendiren Taşçı, konut fiyatlarındaki artışın altında il ve ilçelere büyük göçler yaşanmasından kaynaklandığını belirterek, bir satılık daireye 5 kişinin talip olduğunu talep arttığında da en yüksek fiyatı verene satıldığını söyledi. İkinci el konutlarda ise satışların durduğunu ve Çankaya'da sadece 4 satılık dairenin kaldığını ifade etti. Üstelik bu daireler için 5 milyon lira isteniyor. Bunun yanında yüksek fiyatlara rağmen hâlâ alıcıların olduğunu dile getirdi.

İnşaat maliyetleri sorun yaratıyor

Türkiye'de 2021 yılında 1 milyon 490 bin civarında konut satıldığına dikkat çekerek, şimdilerde müteahhit ile malzeme satanlar arasında barter sisteminin çıktığını, müteahhidin çimento karşılığı daire verdiğini söyledi.

'' Malzeme satan, tapuyu üstüne alıyor. Bu tapuda birinci işlem oluyor. İkinci işlem de 'ben ne emlakçıyım, ne müteahhidim. Benim adıma sen sat' diyor. Bu kez onun adına satış yapıyor. İstatistikte bir daire iki kez satılmış gibi oluyor'' dedi.

Emlak365.com